Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L’Ajuntament de la Seu d’Urgell promou una taula de treball per crear un centre de recerca i desenvolupament de la llet i el formatge

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell promou una taula de treball per crear un centre de recerca i desenvolupament de la llet i el formatge

La primera reunió és prevista al començament de novembre. La proposta, promoguda per la CUP, rep el suport del consistori urgellenc i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Anunci de la creació d'una taula de treball per crear un centre de recerca i desenvolupament de la llet i el formatge
23/09/2021 15:10

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha anunciat aquest dijous la creació d’una taula de treball per crear un centre de recerca i desenvolupament de la llet i el formatge a l'Alt Urgell. Així ho ha comunicat després de la reunió mantinguda amb el regidor de la CUP al consistori urgellenc, Bernat Lavaquiol -representant del grup municipal que ha presentat aquesta proposta de desenvolupament del sector terciari al Pirineu- i el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, Carmel Mòdol.

La reunió, que també ha comptat amb la presència dels diputats Pau Juvillà (CUP) i Antoni Flores (ERC), ha servit per abordar "un projecte de recerca i desenvolupament del sector agroalimentari, concretament de la llet i el formatge, en el qual nosaltres i la resta de grups municipals ja hi creiem, perquè la Seu d’Urgell és la capital del formatge", ha explicat Francesc Viaplana. L'alcalde urgellenc ha subratllat el fet que "es tracta d'un sector en què cal apostar-hi, i ens hem compromès d’estudiar la proposta i crear una taula de treball per definir-la". Viaplana també ha subratllat que la iniciativa "va més enllà del municipi de la Seu d’Urgell". I ha concretat: “Nosaltres el veiem com un projecte territorial que afecta tot el Pirineu”.

L'objectiu és convidar a prendre part en la taula de treball a tots els grups municipals, al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, al Consell Comarcal de l’Alt Urgell, així com també a experts del sector, amb l’objectiu de poder definir entre tots com ha de ser aquest centre, encaixant amb les línies de treball que estableix el projecte i seguint les condicions que estableix el Departament.

De la seva banda, Bernat Lavaquiol ha expressat la satisfacció per l'acord obtingut arran de la reunió amb l’equip de govern (Junts i ERC) a l'Ajuntament de la Seu i el Departament. "Veiem que la proposta que fèiem del centre de recerca i desenvolupament de la llet i el formatge, que s’ha anat treballant en comissions municipals, arriba a bon port amb aquesta taula de treball que començarà a partir d’ara”, ha assenyalat. Lavaquiol ha afegit que “aquest centre és una oportunitat no només per a la Seu d’Urgell sinó també per al Pirineu; és un projecte de país, perquè la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran no té cap servei d'aquest tipus, i d’aquesta manera anirem retallant greuges que tenim a nivell de territori”. El regidor de la CUP també ha especificat que l’objectiu de la proposta és potenciar el sector agrícola i ramader, "un sector clau per fixar la població, ja que el sector làctic és punter a l’Alt Urgell", ha dit.

Lavaquiol també considera que la creació d’un centre de recerca i desenvolupament de la llet i el formatge "permetrà realitzar una millor gestió forestal en un moment d’emergència climàtica, amb incendis de sisena generació, ja que la ramaderia i l’agricultura permeten fer prevenció de focs". El regidor cupaire aposta per aquest model socioeconòmic, "per trencar amb el monocultiu turístic que tenim al Pirineu". I ha puntualitzat: "Per això és important tant potenciar el sector primari i la recerca: perquè puguin venir a treballar aquí investigadors de primer nivell o persones del Pirineu, tot donant oportunitats laborals i feines qualificades al nostre jovent”.

Finalment, Carmel Mòdol ha manifestat que "avui marxem de la Seu d’Urgell molt contents perquè hem trobat un clima excel·lent, hem trobat molta feina feta, amb una iniciativa de futur en benefici de la ciutadania i del territori, demostrant la vocació alimentària de les comarques de muntanya”, ha manifestat. Mòdol també ha concretat que hi ha "molta feina per fer” per a la propera reunió, que serà a principis del pròxim mes de novembre. I s'ha felicitat: “La reflexió que ens ha fet arribar el territori coincideix al cent per cent amb l’estratègia alimentària del país que està fixada en el Pla Estratègic d’Alimentació de Catalunya".