Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell reforça el control de coloms amb captures puntuals per reduir-ne la població

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell reforça el control de coloms amb captures puntuals per reduir-ne la població

Aquest final de mes s'ha instal·lat gàbies al Centre Cultural Les Monges, la Catedral de Santa Maria d'Urgell i granges del municipi

Gàbia per a la captura de coloms, instal·lada a la Catedral de Santa Maria d'Urgell (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
Gàbia per a la captura de coloms, instal·lada a la Catedral de Santa Maria d'Urgell (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
29/11/2022 12:30

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha iniciat a finals d’aquest mes de novembre, de manera excepcional, captures de coloms amb l’objectiu de reduir-ne la seva població al municipi urgellenc. L'acció es duu a terme aquest període de l’any perquè és quan finalitza el tractament amb pinso esterilitzant.

Per a les captures, s’ha instal·lat gàbies al Centre Cultural Les Monges, la Catedral de Santa Maria i algunes granges del municipi. Les estructures són fixes, grans i selectives, amb abeuradors d’aigua i aliment per atraure’ls. La periodicitat de les recollides és de tres cops per setmana i es preveu que la campanya s'allargui durant dos mesos.

Un registre recollirà les captures realitzades detallant la data i el punt de recollida. D'altra banda, els coloms capturats es portaran a un centre de cria d’aus rapinyaires, on es faran servir d’aliment, mantenint així la cadena tròfica de les espècies. El centre on es traslladaran coopera amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en la investigació i estudi de diferents aspectes morfològics, genètics i evolutius de les espècies de falcons amenaçades, per tal de millorar-ne l’estat de conservació.

Autorització excepcional

El consistori urgellenc disposa d’una autorització excepcional per a la captura de coloms, emesa pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. 

Gestió de la sobrepoblació de colom

L’any 2014 la Seu d’Urgell va ser un dels primers municipis catalans en gestionar la sobrepoblació de coloms a través del subministrament de pinso esterilitzant amb Nicarbazina, un mètode que incideix en la reproducció de l’espècie. Tot i que el sistema és efectiu i el nombre d'aus ha anat disminuint al llarg dels anys, a partir de l’any 2018 la seva població ha augmentat. La causa principal ha estat la realització d'obres a la catedral de Santa Maria d’Urgell, punt on es concentra el 80% de coloms a la ciutat. Els treballs han impossibilitat la instal·lació de l’expenedor de pinso esterilitzant en aquesta ubicació, fet que ha incidit directament en aquesta problemàtica.

Mostrar formulari de contacte