Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d’Urgell suspèn les llicències d’habitatges d'ús turístic durant un any

L'Ajuntament de la Seu d’Urgell suspèn les llicències d’habitatges d'ús turístic durant un any

En aquest període es tramitarà un pla especial que reguli la implantació d’aquesta activitat al municipi. El document tindrà com a objectiu compatibilitzar els diversos usos dels immobles, sempre garantint el dret a l’habitatge dels veïns

La Seu d'Urgell
La Seu d'Urgell
09/03/2022 13:05

La Junta de Govern de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat aquest dilluns la suspensió de les llicències per habitatges d’ús turístic durant un any. Durant aquest període el consistori iniciarà els estudis per tramitar un pla especial que reguli la implantació d’aquesta activitat al municipi. El document tindrà com a objectiu compatibilitzar els diferents usos dels immobles, sempre garantint el dret a l’habitatge dels veïns i veïnes.

La tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat i regidora de Turisme de l’Ajuntament de la Seu, Mireia Font, explica que amb aquesta decisió "es vol trobar un equilibri que eviti que la pressió turística incideixi en el preu dels lloguers o la compra de pisos". Un altre dels objectius seria "aconseguir un creixement controlat de l'oferta, i que sigui de qualitat".

El creixement descontrolat dels apartaments d’ús turístic, juntament amb la creixent manca d’oferta d’habitatge i l’encariment dels preus de lloguer -a causa d'una distorsió del mercat- ha fet que des de diversos sectors s'hagi demanat una regulació. Fins i tot els propis gestors d’aquests habitatges creuen necessària una planificació local.

Decret de Turisme

El 4 d’agost del 2020, la Generalitat de Catalunya va aprovar el nou Decret de Turisme, que refon i integra en un sol reglament tota la normativa vigent en l’àmbit del turisme, inclosa la modalitat d’Habitatges d’Ús Turístics (HUTS), que permet  la cessió pel seu propietari directament o indirectament a tercers, a canvi d’una contraprestació econòmica per una estada de temporada i en condicions de disponibilitat immediata, per un període de temps continu, igual o inferior a 31 dies. La mateixa normativa preveu que els ajuntaments puguin regular l’activitat als seus municipis.

L'Ajuntament, pendent del Govern pel que fa a la petició de "mercat d'habitatge tens"

Encara pel que fa a l'habitatge, al darrer ple municipal, l'Ajuntament ha informat que està en espera de la resposta de la Generalitat per saber si la Seu pot ser qualificada com a ciutat amb "mercat d'habitatge tens". En el torn de precs i preguntes, la portaveu del grup municipal de la CUP, Xènia Antona, va recordar que el desembre de 2020 es va aprovar una moció per fer aquesta sol·licitud, després que ja l'havien fet municipis semblants, i van preguntar com estava actualment aquesta petició.

El regidor d'Urbanisme, Joan Gurrera, va respondre que després d'aquella moció es va trametre una pregunta al llavors conseller de Territori, Damià Calvet, però que no en van rebre resposta, i que ara estan pendents de rebre-la de l'actual consellera de Drets Socials, Violant Cervera, tenint en compte que aquesta legislatura les competències d'habitatge han estat traspassades a aquest departament de la Generalitat. Gurrera va explicar que, per aquest motiu, ho tornaran a demanar.

La declaració de mercat d'habitatge tens se sol aplicar en municipis on l'activitat turística o bé la proximitat a poblacions amb preus molt alts provoca una distorsió en els preus de venda o lloguer, que dificulta l'accés dels seus veïns a un habitatge assequible. En espera del que passi amb aquesta proposta, però, Joan Gurrera va recordar que actualment té obertes actualment diverses línies per augmentar l'oferta de pisos a preu accessible, com ara els ajuts al lloguer (se n'ha tramitat uns 400 el darrer any) i els convenis per augmentar la cartera d'habitatge social, tant amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC) com amb la fundació sense ànim de lucre Hàbitat 3. A aquestes iniciatives s'hi afegeixen enguany la construcció de deu nous pisos a l'edifici heretat de Cal Pensament, l'augment de l'oferta de sol edificable a l'Horta del Valira i, ara també, aquesta moratòria a la proliferació de pisos turístics.

Mostrar formulari de contacte