Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L’Alt Urgell disposarà de 13 calderes de biomassa en espais municipals i dos centres logístics per emmagatzemar estella

L’Alt Urgell disposarà de 13 calderes de biomassa en espais municipals i dos centres logístics per emmagatzemar estella

La comarca participa en el projecte Forest4Local d’optimització de recursos dels boscos públics, presentat aquest divendres per la Diputació de Lleida
Presentació dels ajuts FEDER (Foto: Diputació de Lleida)
24/02/2017 22:55

L’Alt Urgell participarà en el programa Forest4Local promogut i coordinat per la Diputació de Lleida i que abasta el territori de l’Alt Pirineu i Aran pertanyent a la demarcació. Aquest projecte ha estat un dels elegits en la convocatòria d’ajuts del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que han presentat aquest matí a la Diputació de Lleida la consellera de Governació, Relacions Institucionals i Habitatge, Meritxell Borràs, i el president de la Diputació, Joan Reñé, conjuntament amb els representants dels consells comarcals participants. En el cas del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, hi ha assistit la vicepresidenta, Cristina Barbens.

Forest4local és una estratègia "global i territorial" que té com a objectiu prioritari desenvolupar un sistema de gestió forestal, a partir dels boscos de propietat de l’administració local, per tal d’extraure’n la biomassa, transformar-la en estella i utilitzar-la en instal·lacions tèrmiques i calderes públiques.

El projecte preveu 5 línies d’actuacions. A l’Alt Urgell li corresponen, a nivell d’inversió, dos centres logístics d’aprovisionament de biomassa, que estaran ubicats als municipis d’Oliana i de Montferrer i Castellbò, i 13 instal·lacions tèrmiques, que estaran repartides entre Arsèguel, Bassella, Cabó, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Montferrer i Castellbò, Oliana, Ribera d’Urgellet, la Seu d’Urgell i la Vansa i Fórnols. De fet, l’Alt Urgell és la comarca que disposarà d’un major nombre d’instal·lacions i d’un pressupost més elevat, concretament 1.406.371,58 per a les instal·lacions tèrmiques i 187.733,36€ per als centres de distribució.

INVERSIONS PREVISTES A L'ALT URGELL

Fonts d'energia renovable

Les instal·lacions tèrmiques de biomassa serviran de font d’energia renovable per a edificis municipals, com ara centres culturals i polivalents, equipaments esportius, consultoris mèdics, escoles i ajuntaments. Gràcies a la implantació d’aquestes fonts d’energia neta, la comarca evitarà cada any l’emissió de 430 tones de CO2 a l’atmosfera, a part del corresponent estalvi econòmic pel canvi de combustible.

Una altra part molt destacable d’aquest projecte, tal i com apunta el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, “la instal·lació d’aquestes 13 calderes no és només un important projecte d’estalvi energètic, sinó de dinamització del sector forestal". Fierro considera que "aquest projecte és tant important per a l’estalvi econòmic i la reducció de les emissions de CO2, com per a l’ordenació, explotació i millora dels boscos”.

A continuació, en el quadre adjunt, es detallen les actuacions previstes en el marc del projecte Forest4local a la comarca de l’Alt Urgell, que executarà la Diputació de Lleida, tot finançant el 25% del projectes,  en coordinació amb els Consells Comarcals i els ajuntaments i EMDs de la comarca, que en finançaran l’altre 25%. El 50% restant ve finançat pel programa FEDER de la Unió Europea, concretament 658.721,05 €.

Mostrar formulari de contacte