Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L’Alt Urgell inicia un nou cicle de sortides guiades al patrimoni per a alumnes de primària

L’Alt Urgell inicia un nou cicle de sortides guiades al patrimoni per a alumnes de primària

Prop de 300 nens i nenes coneixeran fins al pròxim 20 de maig les Homilies d’Organyà, els dòlmens de la vall de Cabó, l’església de Sant Serni i els Greuges de Guitard Isarn

Alumnes de l’escola Albert Vives davant de l’església de Sant Serni de Cabó (Foto: CCAU)
Alumnes de l’escola Albert Vives davant de l’església de Sant Serni de Cabó (Foto: CCAU)
30/04/2019 18:04

Aquest dilluns s’ha iniciat un nou cicle de les sortides guiades al patrimoni cultural per a alumnes de 4t de primària de totes les escoles de la comarca. Fins al pròxim 20 de maig, prop de 300 nens i nenes faran un recorregut que els permetrà conèixer les Homilies d’Organyà, els dòlmens de la vall de Cabó, l’església romànica de Sant Serni de Cabó i el document conegut com a Greuges de Guitard Isarn.

L’activitat és completament gratuïta per a les escoles i les famílies dels alumnes i el seu objectiu principal és apropar el patrimoni cultural de l’Alt Urgell als nens i les nenes de la comarca per tal que el coneguin i l’apreciïn. El guiatge de les sortides és a càrrec dels tècnics de Cultura i Patrimoni del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Les sortides d’enguany comencen a la sala de les Homilies d’Organyà, on els alumnes poden veure una rèplica d’un dels documents més antics en llengua catalana i saber-ne el context en què van ser escrites, la importància cultural que tenen i el moment i les circumstàncies en què van ser descobertes per Joaquim Miret i Sans, historiador del qual es commemora aquest 2019 el centenari de la seva mort.

Després, els alumnes fan un recorregut a peu seguint part del camí del Carro de la vall de Cabó, que els permet veure quatre dòlmens: el del Serrat de les Cobertrades, el de Colomera, el del Serrat de Malpàs i el de l’Oliva. Es tracta de monuments funeraris d’una antiguitat d’entre 3.500 i 4.000 anys.

Un cop a Cabó, els alumnes visiten l’església romànica de Sant Serni, una de les més singulars i més ben conservades de la comarca, i en el seu interior poden veure una rèplica del document dels Greuges de Guitard Isarn, descobert també per Miret i Sans i datat entre els anys 1080 i 1095.

L’activitat, que forma part del Pla Comarcal de Dinàmica Educativa, està organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb la col•laboració del Servei Educatiu Alt Urgell-Cerdanya, els ajuntaments d’Organyà i Cabó, l’Associació Amics de la Vall de Caboet i el Restaurant Cal Magí.

Mostrar formulari de contacte