Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'atenció primària del Pirineu posa en marxa un estudi per detectar l'aneurisma d'aorta abdominal

L'atenció primària del Pirineu posa en marxa un estudi per detectar l'aneurisma d'aorta abdominal

La prova de cribratge consisteix en una ecografia que es fa als CAP, on es determina o no la presència de la malaltia
Ecografia abdominal (Foto: ICS)
29/03/2022 13:50

Els centres d’atenció primària de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, han posat en marxa un estudi per fer la detecció precoç de l'aneurisma d'aorta abdominal a les persones que durant el 2022 compleixen 65 anys. Estan citats per fer-se la prova un total de 123 habitants d'aquestes comarques, dels quals 64 són homes i 59, dones.

L'aneurisma d'aorta abdominal és la dilatació causada per l'afebliment de la seva paret i afecta entre l'1,5 i el 2% de la població adulta i fins al 6-7% de les persones de més de 60 anys. L’aorta és el vas sanguini més gran del cos humà, de manera que una ruptura d’un aneurisma de l’aorta abdominal pot causar un sagnat potencialment mortal.

En moltes ocasions, els aneurismes creixen de forma lenta i sense símptomes, cosa que en dificulta la detecció. Per aquesta raó, l'objectiu principal de l'estudi és la diagnosi d'una malaltia que és potencialment molt greu. Detectar-la de forma precoç pot disminuir la mortalitat que comporta.

Ecografia abdominal

La prova de cribratge consisteix en una ecografia que es fa als CAP, on es determina o no la presència d’un aneurisma d'aorta abdominal. En cas afirmatiu, se’n valora la mida i es decideix si només cal control o si cal tractament.

 

Mostrar formulari de contacte