Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Ermengol assoleix prop de 2.000 persones usuàries durant el 2020 malgrat la pandèmia

L'Espai Ermengol assoleix prop de 2.000 persones usuàries durant el 2020 malgrat la pandèmia

El tancament de la instal·lació durant tres mesos a causa de l’estat d’alarma i les limitacions d’aforament i restriccions de mobilitat provoquen una disminució de visites de més del 56 per cent en relació amb l’any 2019

Espai Ermengol de la Seu d'Urgell (Foto: Espai Ermengol)
Espai Ermengol de la Seu d'Urgell (Foto: Espai Ermengol)
01/03/2021 17:53

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell, condicionat per la crisi sanitària provocada per la COVID-19, va sumar durant l’any 2020 un total de 1.817 usuaris, entre les persones que van visitar les exposicions (1.034) i els participants a les activitats (783) que l'equipament cultural va organitzar durant els mesos en què va estar obert.

Les dades representen una disminució de visitants del 56,2% respecte al 2019, quan hi va haver 4.186 usuaris. La davallada es deu al tancament de la instal·lació del 13 de març al 19 de juny, a causa de l’estat d’alarma, i la limitació de la cabuda i les mesures restrictives de mobilitat.

L’Espai Ermengol va haver d’anul·lar l'any passat els cicles de xerrades i activitats Parlem de formatge, dedicat a aquest producte agroalimentari, i Parlem de Fira, que gira entorn a la història de la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell. Tampoc es va poder dur a terme la programació d’oci nocturn alternatiu Insomni de Tardor.

Respecte al cicle Parlem d’Història-Desenterrant el Passat, coorganitzat amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal, només dues de les sis conferències es van poder presentar davant del públic, mentre que la resta es van poder seguir en línia i es van emetre per YouTube.

Treva d’estiu

Amb la treva de l’estiu, l’Espai Ermengol va poder organitzar l’Insomni d’Estiu, coorganitzat amb Oficina Jove de l’Alt Urgell i amb el suport de Turisme Seu. La proposta va obtenir "molt bona resposta", així com també les visites guiades 'Els passos de la memòria. La Seu d’Urgell durant la Segona Guerra Mundial', coorganitzades amb Turisme Alt Urgell i Turisme Seu. Ambdues iniciatives van comptar amb 6 activitats cadascuna.

Cal destacar també que durant el mes d’octubre, l’Espai Ermengol va poder inaugurar una nova exposició temporal a la tercera planta de l’edifici, dedicada al patrimoni natural. 'El clima del Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró' compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, així com també del Parc Natural del Cadí-Moixeró. La mostra s’ha completat amb visites guiades, tallers, sortides i material editat.

Altres propostes

Dins del marc de les propostes de la campanya nadalenca del Món Màgic de les Muntanyes, a part de la ja consolidada 'Ruta dels tions', es va poder desenvolupar el taller 'Descobrim la prehistòria', amb una bona participació d’assistents. L'organització també destaca "amb gran orgull" el resultat del projecte 'El museu és una escola', coorganitzat amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell i la docent de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, Glòria Jové, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’Arxiu Nacional d’Andorra i el Museu de Lleida.

Aquest projecte va començar el juny del 2019 fruit del treball en xarxa amb 5 escoles del territori. L'exposició va ser inaugurada el passat mes de desembre i ha estat oberta al públic fins aquest diumenge 28 de febrer. Pel que fa a la mostra, l’Espai Ermengol ha ofert 10 visites guiades i tallers de diferents temàtiques que han permès consolidar la relació amb els centres educatius de la zona.

D'altra banda, des de la Xarxa de Museus i Equipaments de l’Alt Pirineu i Aran també la pandèmia ha fet la consolidació de l’equip i l’organització a noves campanyes.

Com a resum de l’activitat d’aquest darrer any, cal recordar que l’Espai Ermengol va poder iniciar el 2020 amb una ponència històrica sobre la Guerra Civil a Sant Joan de l’Erm, de la mà de l’historiador Oriol Riart, i un acte musical, ‘El rabequet del claustre de la catedral’, de la mà d’Artur Blasco, organitzat per la Germandat de Sant Sebastià.

També es va poder dur a terme la presentació del nou volum de la revista Cadí-Pedraforca i la nova publicació de Lluís Carbonell, ‘Els néts d’en Damià i els patriotes oblidats’.

Mostrar formulari de contacte