Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Ermengol inclou 18 peces etnogràfiques cedides per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu per a la seva exposió permanent sobre el formatge

L'Espai Ermengol inclou 18 peces etnogràfiques cedides per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu per a la seva exposió permanent sobre el formatge

L'aportació amplia el contingut dedicat al món de l'elaboració formatgera i als derivats làctics, situat a la segona planta de l'espai museístic de la Seu d'Urgell
Noves peces etnogràfiques a l'Espai Ermengol, cedides per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
16/12/2022 17:30

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell ha rebut recentment per part de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu un conjunt de 18 peces etnogràfiques que s’han instal·lat a l’exposició permanent sobre el món del formatge, ubicada a la segona planta de l'equipament museístic urgellenc. El conjunt d’objectes, valorats en 5.050 euros, se sumen a la col·lecció permanent, ampliant així els elements dedicats a l’elaboració del formatge i als derivats làctics.

Recentment s'ha fet l’ampliació i remodelació de la mostra que tracta sobre la tradició formatgera al Pirineu, respectant el disseny i la conceptualització museística i museogràfica existents. En aquest sentit, el regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Carlos Guàrdia, ha manifestat que "després de la millora de principis d'aquest any, se segueix amb l’actualització del contingut amb la incorporació de les peces de l'Ecomuseu".

Guàrdia també indica que "l’objectiu d’aquesta acció és que les persones que visitin l'equipament coneguin els diferents usos i funcions d'aquestes peces: formatgeres, morters o esquellots, entre d'altres, que presenten una rica varietat de formes, dimensions, decoracions i, al mateix temps, esdevenen una mostra de l’artesania del territori de l'Alt Pirineu i Aran".

Les peces que es poden veure són:

•       Esquella amb collar de fusta (Reg. 1303). Valoració 150€

•       Esquella amb collar de fusta (Reg.1553). Valoració 100€

•       Esquella amb collar de fusta (Reg. 1554). Valoració 100€

•       Saler de fusta (Reg. 846). Valoració 300€

•       Morter i mà de morter de fusta (Reg. 1253). Valoració 300€

•       Tupina (Reg. 10697). Valoració 100€

•       Manteguera de fusta (Reg. 10943). Valoració 500€

•       Formatgera de calze de fusta (Reg. 467). Valoració 300€

•       Formatgera amb agafadors de fusta (Reg. 470). Valoració 400€

•       Formatgera de calze de fusta (Reg. 1085). Valoració 300€

•       Formatgera de calze de fusta (Reg. 1086). Valoració 300€

•       Formatgera de fusta (Reg. 1245). Valoració 300€

•       Banc de formatgera (Reg. 1557). Valoració 150€

•       Formatgera amb agafadors de fusta (Reg. 10019). Valoració 300€

•       Formatgera de calze de fusta (Reg. 10082). Valoració 300€

•       Formatgera de calze de ceràmica (Reg. 10094). Valoració 350€

•       Formatgera de calze de fusta (Reg. 10302). Valoració 300€

•       Formatgera de premsa de fusta (Reg. 10925). Valoració 500€

Requeriments de seguretat

Pel que fa a les noves peces exposades s’ha actuat seguint els requeriments de seguretat. Alhora s’ha creat una comissió de treball per poder fer el seguiment i la validació de les tasques, juntament amb l’Espai Ermengol i la direcció de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. L'acció ha comptat amb un pressupost de 7.400 euros. L'encàrrec l'han portat a terme els professionals en museografia i museologia Daniel Casellas i Frederic Perers. 

Peces del segle XIX i XX de l’Alt Urgell i territoris veïns

L'Àrea de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha agraït a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu la cessió del material i l'ha felicitat "per tasca de recerca, conservació, restauració i difusió del patrimoni cultural pirinenc".

Per la seva banda, el director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella, ha explicat que s'està fent una tasca de recuperació i documentació de la memòria del Pirineu a partir del seu patrimoni moble i etnològic. La recollida, conservació i restauració de diferents objectes que parlen de la vida quotidiana del passat i el present de les comarques de l’Alt Pirineu és una de les funcions territorials que s'està duent a terme com a Museu de Suport Territorial de l'Alt Pirineu. "El fet que part d'aquest material surti dels nostres magatzems i fons de col·leccions per instal·lar-se en espais visitables i públics com l'Espai Ermengol, ajuda a visibilitzar la importància de la conservació i difusió del patrimoni del Pirineu i dóna sentit a la recuperació d'aquests objectes", remarca Abella.

En relació amb el conjunt de peces cedides a l’espai museístic de la Seu d’Urgell, Abella afegeix que "les peces exposades en aquesta ampliació, pertanyen en gran part a l’Alt Urgell i altres territoris veïns, i estan datades entre mitjans del segle XIX i mitjans del segle XX”. I especifica: “El conjunt de peces cedides en dipòsit poden ser un bon complement per reforçar els diferents relats històrics i antropològics que s'expliquen des de l'Espai Ermengol”.

Mostrar formulari de contacte