Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'espectacle medieval 'Cercamón' compleix el 25è aniversari de la seva estrena

L'espectacle medieval 'Cercamón' compleix el 25è aniversari de la seva estrena

Les representacions del 19 i 20 d’agost d’enguany tindran un caràcter commemoratiu. Ara s’ha obert el termini d’inscripcions d’actors i actrius, que conclourà el 4 de juliol
22/06/2022 12:25

L'11 d’agost de 1997 s’estrenava a les ruïnes de l’antic priorat de Costoja, a la vall de Castellbò, l’espectacle medieval 'Cercamón', basat en la novel·la del mateix títol de l’escriptor Lluís Racionero (La Seu d’Urgell, 1940 – Barcelona, 2020). L’obra, dirigida per Jordi Llop i interpretada per una quinzena d’actors i actrius amateurs de l’Alt Urgell i Andorra, s’havia d’haver d’estrenat el dia anterior, però un intens xàfec d’aigua, que va caure a l’hora que s’havia de fer la representació, ho va impedir.

Vint-i-cinc anys després, el 'Cercamón' 2022 es disposa a celebrar-ho amb dues representacions, el 19 i 20 d’agost vinent, que faran una mirada retrospectiva a la història de l’espectacle. Les dues sessions tindran novament per escenari les ruïnes de Costoja, el lloc on van ser enterrats el vescomte Arnau de Castellbò i la seva filla Ermesenda i on Lluís Racionero clou la seva novel·la. L’obra estarà dirigida per Irina Robles i produïda per Puc Fer Teatre, amb el finançament i el suport de l’EMD Vila i Vall de Castellbò, l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida.

D'altra banda, l’organització s’està treballant també en tres projectes commemoratius dels 25 anys de l'obra: una exposició, una publicació i un vídeo. Així s'ha explicat aquest dimecres en roda de premsa al Consell Comarcal de l'Alt Urgell, en què hi ha participat Sergi Parramon, vicepresident 2n del Consell Comarcal de l’Alt Urgell; Irina Robles, directora de 'Cercamón' 2022; Jonathan Jiménez, productor de 'Cercamón' 2022 i Isidre Domenjó, co-adaptador de l’obra.

Tres escenaris diferents en 25 anys

'Cercamón' ha tingut tres escenaris diferents: Costoja, Vilamitjana i Castellbò. A Costoja es va representar entre els anys 1997 i 2002. El 2003 es va traslladar al poble de Vilamitjana, on hi va romandre ininterrompudament fins el 2013, per tornar a Costoja el 2014 i el 2015. L’any següent, el 2016, es va fer a Castellbò. A partir d’aleshores, es va passar a escenificar cada dos anys, novament a Costoja, tot i que, a causa de la pandèmia, les representacions del 2020 es van haver d’ajornar fins al 2021.

De 'Cercamón' se n’ha fet diverses versions amb l’objectiu que cada any sigui diferent a l’anterior, tot i mantenir la fidelitat a l’esperit de l’original. D’aquesta manera s’han anat afegint incentius, tant per als actors i les actrius com per al públic, una bona part del qual repeteix cada any. Aquesta ha estat una constant per als tres directors que ha tingut obra: Jordi Llop (1997-2010), Alfons Casal (2011-2016) i Irina Robles (des de 2018).

Projecte popular

Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, més de dues-centes persones han participat activament a 'Cercamón', entre actors, músics, cantants, tècnics i personal de suport. Aquesta dada posa de manifest el caràcter popular i obert del projecte i el seu arrelament al territori. Una altra xifra destacable és la suma del nombre d’espectadors, que supera els 6.000. Tot plegat ha convertir aquest espectacle en un referent de la programació cultural d’estiu al Pirineu.

Termini d'inscripcions per a actors i actrius

Ara s’ha obert el termini d’inscripcions d’actors i actrius, que conclourà el 4 de juliol. Es tracta d’una convocatòria a tothom qui tingui inquietuds teatrals, encara que no disposi d’experiència. Els assajos començaran el 5 de juliol i es faran tres dies a la setmana, de dimarts a dijous, en horari de 20.30 a 23 hores.

  • Roda de premsa sobre l'espectacle medieval 'Cercamón', amb Isidre Domenjó, Jonathan Jiménez, Irina Robles i Isidre Domenjó
  • Moment de 'Cercamón' (Foto d'arxiu/CCAU)

Mostrar formulari de contacte