L’exposició 'Dinosaures de Catalunya. 100 anys de descobertes' arriba a Dinosfera
La mostra, en què es podrà veure la rèplica d'un fèmur d'un titanosaure, es presentarà a Coll de Nargó aquest divendres, 17 de març, a les 19 hores
Amb motiu del centenari de la primera troballa de restes de dinosaure a Catalunya, l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà han dissenyat l'exposició itinerant 'Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes', que s’exhibirà a Dinosfera (Coll de Nargó) des del 18 de març al 17 d’abril. La inauguració tindrà lloc aquest divendres, a les set de la tarda.
La mostra combina plafons amb imatges històriques i rèpliques d’óssos, a més d'eines que utilitzen els paleontòlegs actualment. En destaca de forma especial una rèplica del que va ser la primera peça excavada, un fèmur d'un titanosaure, obtinguda durant la construcció de la presa de Talarn.
L'exposició, comissariada per Àngel Galobart, cap del grup de recerca de faunes del Mesozoic (ICP) i director del Museu de la Conca Dellà, i Guillem Puras, coordinador del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, té com a objectiu "posar de relleu l’excepcional registre català en fòssils de dinosaures i recórrer les principals fites científiques dels darrers 100 anys".
La primera excavació a Catalunya
La mostra rememora de forma especial la primera excavació amb esperit específicament científic de restes de dinosaures a Catalunya que es va produir l’any 1954, quan el paleontòleg alemany Walter Georg Kühne va realitzar prospeccions en diversos punts del Pirineu i Prepirineu. Els millors resultats els va obtenir en els jaciments d’Orcau (Pallars Jussà), on va excavar diverses restes d’un dinosaure el coll del qual no es va acabar d’extreure fins l’any 2014. Les restes es troben actualment en procés d’estudi al Museu de la Conca Dellà.
L’exposició ha comptat amb el suport econòmic de l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec
Aquesta proposta cultural proposta forma part de les activitats organitzades dins del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, que va néixer amb la voluntat d’implementar un model de desenvolupament i gestió de l’excepcional patrimoni geològic, paleontològic i miner de la zona. La candidatura per ser reconegut com a Geoparc Mundial de la UNESCO de la Xarxa Global de Geoparcs i la Xarxa Europea de Geoparcs es resoldrà presumiblement durant la tardor d’aquest any.
Paral·lelament, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont promou el projecte “Dinosaures dels Pirineus”, que té com a objectiu divulgar els resultats de la recerca científica realitzada a Catalunya i mostrar el patrimoni en una xarxa de centres de divulgació que actuen coordinadament en quatre comarques pirinenques: el Pallars Jussà, el Berguedà, la Noguera i l’Alt Urgell.