L’exposició 'Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència' arriba a la Seu d’Urgell
La inauguració de la mostra, que es podrà visitar fins al 7 de maig, es farà a la Sala La Cuina aquest dimecres, 5 d'abril, a les 20 hores. La proposta es complementarà amb dues xerrades
L'exposició 'Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència' s'inaugurarà aquest dimecres, 5 d'abril, a les 20 hores, a la Sala La Cuina del Centre Cultural Les Monges de la Seu d'Urgell. Durant l'acte, obert al públic, el comissari de la mostra Sergi Freixes, farà una visita guiada per a tots els assistents, i l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell oferirà un aperitiu.
Cal destacar que la proposta cultural, que es podrà visitar fins al 7 de maig, es complementarà el dimarts 11 d'abril, a les 20 hores, a la Sala de la Immaculada, amb la xerrada 'L’alimentació a la Seu durant la Guerra Civil i la postguerra', moderada pels historiadors Pau Chica i Climent Miró. D'altra banda, el divendres 5 de maig, a les 20 hores, també a la Sala de la Immaculada, Jaume Biarnés parlarà sobre 'El que hem menjat els darrers 50 anys'.
La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX porten a diverses poblacions d’arreu de Catalunya.
La cuina catalana, "referent arreu del món"
Els organitzadors destaquen que avui en dia la cuina catalana és "un referent arreu del món" i que cuiners com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Jordi Roca, Carles Gaig o Nando Jubany, "no només formen part de l’elit gastronòmica mundial, sinó que també han esdevingut icones populars de primer ordre". I afegeixen: "Tot això no és fruit de la casualitat, ni tampoc neix del no-res, sinó d’unes arrels, d’una tradició, d’una cultura i també d’un passat que ha tingut episodis que, no per desconeguts, deixen de tenir una importància cabdal"
L’exposició proposa "posar el focus en un moment singular, brillant, d’aquesta història: la Segona República". En aquest sentit s'argumenta que "com en tants d’altres ordres de la societat i la cultura, la primera meitat dels anys trenta a casa nostra va significar, també per a la cuina, un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat per oferir una mirada nova i modernitzadora".