L'impacte de la II Guerra Mundial al Pirineu centrarà la segona edició del Cicle de Memòria Històrica a Cinemes Guiu
El programa inclou la projecció de la pel·lícula 'El fred que crema' i dos documentals, 'Pena Capital' i 'Lluitant per la vida'. Hi participaran els directors Santi Trullenque i Jorge Cebrián, i l’historiador Pau Chica
Cinemes Guiu de la Seu d'Urgell acollirà aquesta setmana la segona edició del Cicle de Memòria Històrica, que abordarà el període de la Segona Guerra Mundial al Pirineu. El programa inclou la projecció de la recentment estrenada pel·lícula El fred que crema, de Santi Trullenque, i dos documentals premiats i dirigits per Jorge Cebrián, Pena Capital i Lluitant per la vida. Els films es podran veure dimecres, dijous i divendres a les vuit del vespre i comptaran amb la participació dels directors Jorge Cebrián i Santi Trullenque, i de l’historiador Pau Chica.
El cicle històric, que compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i Memorial Democràtic, s’iniciarà dimecres 25 amb Pena Capital, un excel·lent treball d’investigació històrica que reconstrueix la història del darrer executat a Andorra el 18 d'octubre de 1943. Pere Areny, de cal Gastó de Canillo, era el petit d’una família de quatre germans. Al gran el va assassinar vilment mentre dormia, quan la víctima ultimava el preparatius del seu matrimoni. De seguida els interrogatoris, investigacions i proves forenses van desmuntar la coartada del petit de cal Gastó. La justícia el va condemnar a un impactant cerimonial d’execució, seguint els costums medievals que encara s’aplicaven a Andorra, i on el reu assisteix en vida a la processó corresponent al seu funeral imminent.
El documental és el resultat de la investigació realitzada durant dos anys pel seu director, Jorge Cebrián, i no només recull material inèdit, com la filmació que es va obtenir de forma clandestina en el moment de la lectura de la sentència a mort, sinó que també entrevista persones que van conèixer l'assassí i que es van veure obligades a assistir a l'execució. El treball va obtenir els premis Pirene i Tristaina de periodisme.
Dijous 26, es podrà veure la pel·lícula El fred que crema, de Santi Trullenque. Els fets de la Segona Guerra Mundial ressonen al 1943 al llogaret fronterer on viuen la Sara (Greta Fernández) i l'Antoni (Roger Casamajor), un jove matrimoni que espera el seu primer fill. L'arribada d'una família de jueus que fugen de la persecució nazi trastocarà la vida a la vall. La protagonista haurà d'afrontar una decisió difícil: obeir la raó o seguir el que li dicta el cor. El passat i els secrets que la neu ha mantingut enterrats durant anys són a punt de sortir a la llum.
El programa històric finalitzarà divendres 27 amb un altre documental de Cebrián, en aquest cas Lluitant per la vida, que explica el paper que va tenir Andorra durant la Segona Guerra Mundial, les xarxes d’evasió del Pirineu i els andorrans que van passar pels camps de concentració nazis. El film recull el testimoni de la cruesa i la duresa d’aquella època, així com la terrible experiència de passadors i de diversos andorrans que van ser deportats a camps de concentració. El colpidor reportatge, realitzat l’any 2007, conté documentació inèdita, facilitada per familiars dels protagonistes i obtinguda a arxius de diversos països. Va ser guardonat amb el premi Pirene.
Èxit de la primera edició
La primera edició del Cicle de Memòria Històrica, impulsat per Cinemes Guiu, va tenir lloc el passat mes de febrer a Ossera (Alt Urgell) i es va tancar amb un gran èxit de participació. L’esdeveniment va iniciar-se amb la projecció de Josep, i va continuar a l'abril i el maig amb les pel·lícules La maleta mexicana (de Trisha Ziff), El món de Pau Casals (de Joan Baptista Bellsolell) i L'últim aviador, del cineasta d'Organyà Francesc Betriu. Aquestes sessions van comptar amb la intervenció de Sergi López, Jordi Bartolí, Pau Chica, Cinta Pujal, Les llibreries locals també van fer un gran recull d’obres dels testimonis d’aquesta època, i alguns dels autors convidats a la trobada van ser Georges Bartoli, Noemi Riudor, Emilio Gomez i Sergi Barba.