La 27a edició del Dansàneu incorpora nous espais a Sorpe i Escaló
Mal Pelo, els ballarins i coreògrafs Quim Bigas i Raquel Gualtero, la companyia mallorquina UNAi UNA i la producció pròpia 'Galeuscat', noms propis del festival
La 27a edició de Festival de Cultures del Pirineu, Dansàneu, desplegarà la seva programació del 30 de juny al 8 de juliol a les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà) incorporant nous espais i mantenint els espectacles i la formació pensats per a tots els públics. En concret, s'hi sumen dos nous escenaris, els safareigs històrico-patrimonials de Sorpe (on tindrà lloc la segona edició del Tastàneu), i l'església de Sant Pere del Burgal, a Escaló.
Mal Pelo, els ballarins i coreògrafs Quim Bigas i Raquel Gualtero, la companyia mallorquina UNAi UNA i la producció pròpia Galeuscat són els noms propis del festival enguany. Així mateix, la tradicional 'Setmana de dansa a les escoles' ha deixat pas al programa pilot 'Danses vives' impulsat per la Generalitat, que ha finalitzat amb dues cercaviles participatives a Sort i a Esterri d'Àneu. El conseller de Cultura cessat pel 155, Lluís Puig, ha participat virtualment en la presentació i ha dit que el Dansàneu ''és el primer festival de la república catalana''.
Els municipis aneuencs d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d'Àneu són els escenaris ja consolidats del Dànsaneu, que planteja una proposta artística de marcat to contemporani buscant posar en valor l'excel·lent patrimoni de les Valls, entès com a artístic i arquitectònic però també natural. És en aquest sentit que s'ha decidit incorporar a manera de subseus els dos nous emplaçaments a Sorpe i Escaló. Igualment, el festival repeteix programació a les esglésies de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o la pròpia església de Sant Vicenç a Esterri d'Àneu, a banda de Santa Maria d'Àneu, ubicada al municipi de la Guingueta, on l'any passat ja es van celebrar els espectacles centrals del Festival i on enguany es proposen actuacions destacades el divendres 6 i el dissabte 7 de juliol, respectivament.
Projecte cultural
El Dànsaneu és un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu amb el suport del Departament de Cultura, els municipis Aneuencs i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida i el suport de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i l'Ajuntament de Sort, a la Vall d'Àssua, que s'ha sumat a la celebració del programa formatiu 'Danses vives'.
En el marc de la presentació aquest divendres a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), la directora general de Cultura Popular, Maria Àngels Blasco, ha destacat que el Dansàneu ''és un instrument que ha de permetre millorar la vida de les persones a través de la cultura en majúscules, pels maridatges amb la dansa, la gastronomia, i el patrimoni, entre d'altres, de manera que actua com a altaveu pel territori''.
Lluís Puig, en la seva intervenció virtual, s'ha mostrat emocionat de poder-hi intervenir, tot i la distància, ja que ell mateix va ser un dels impulsors del certamen, quan era tècnic del Departament. En aquest sentit, Puig ha dit que el Dansàneu ha de servir per promoure un ''futur de llibertat, de respecte al paisatge, al patrimoni i a les persones, vinguin d'on vinguin''.
Per la seva banda, la directora de festival, Rut Martínez, ha explicat que la programació s'ha previst enguany com a continuació de la celebració de les falles pirinenques, tot i que coincidirà de manera volguda amb les baixades de València d'Àneu i d'Alòs. Per tal de preservar el correcte accés als espais i després de l'èxit de públic de l'any passat, on es van exhaurir localitats en el 80% dels espectacles de pagament, el Dansàneu manté l'entrada a preus populars a la majoria dels espectacles programats. També caldrà inscriure's a través del web del Festival per accedir a la formació del Dansàneu, que s'ofereix a un preu únic de 5 euros per sessió.
Actuacions
La multipremiada companyia de dansa liderada per María Muñoz i Pep Ramis, Mal Pelo; els ballarins i coreògrafs Quim Gigas i Raquel Gualtero, amb 'NUÀ' (una producció d'encàrrec del Dansàneu, en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma i L'Illenc), la companyia mallorquina UNAiUNA amb la seva proposta 'Galejar' i la producció pròpia GALEUSCAT, que uneix les veus femenines del conjunt IALMA amb l'acordionista Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté i Ciscu Cardona són alguns dels noms propis de l'edició d'enguany del festival.