Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Biblioteca Comtat de Cerdanya reobre tot posant en quarantena els llibres retornats

La Biblioteca Comtat de Cerdanya reobre tot posant en quarantena els llibres retornats

De moment el centre de lectura de Puigcerdà només funciona per a préstecs i devolucions. Els comerços de la vila reprenen l'activitat amb l'entrada de l'Alt Pirineu a la fase 1
12/05/2020 14:35

La Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà ha reobert aquest dimarts, però només per oferir els serveis de préstec a demanda i devolució de documents. La mesura s'emmarca en l'entrada de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran a la fase 1 de desescalada.

Segons ha explicat la directora del centre de lectura cerdà, Maria Àngels Terrones, s'ha col·locat unes caixes on es dipositen els llibres i DVD que es retornen per sotmetre'ls a una "quarantena" de catorze dies, abans de reintegrar-los a la col·lecció i que, per tant, es puguin tornar a cedir.

En el primer dia de reobertura de la biblioteca han començat a a arribar els primers usuaris, però no s'han generat "cues importants".  Terrones ha dit que estan contents de poder-se "retrobar" amb tots ells i destacat que tot i fer-ho "de manera molt minsa", ja és un començament. A més a més, ha explicat que el tancament es va produir "en sec" i que en aquests dos mesos han volgut ser presents a la vila de forma virtual, a més de reforçar els continguts via web.

Amb caràcter previ a l'obertura de la biblioteca, s'ha netejat i desinfectat els diversos espais, a més d'instal·lar mampares protectores als mostradors i redefinir els circuits que poden fer servir els usuaris, tenint en compte que de moment no tindran accés a la sala de lectura i a la col·lecció. Mentrestant, a l'entrada s'han instal·lat cartells informatius i també s'han col·locat gels hidroalcohòlics i mascaretes. El proper objectiu de l'equipament serà el de poder obrir la sala de lectura durant la fase 2 de desescalada amb un terç de l'aforament. L'accés a la col·lecció es farà amb la supervisió dels treballadors de la bibilioteca. Posteriorment, a la fase 3 l'aforament es podrà ampliar i, en aquest període, també es pensarà com recuperar activitats de molt petit format, com ara el club de lectura.

La Biblioteca Comtat de Cerdanya és un dels equipaments públics de Puigcerdà amb més usuaris del municipi, amb uns 4.000 al mes i uns 1.500 préstecs de documents mensuals. Per aquest motiu s'ha considerat que la seva reobertura en fase 1 era important, tenint en compte la seva funció cultural i social. En aquest sentit, Terrones ha dit que "és un espai de trobada, recolliment i estudi" i que ara suposa "un símbol d'aquest retorn a la normalitat".

Pendents del retorn de visitants

Aquesta tornada a l'activitat ha coincidit amb la de l'àmbit comercial no essencial. Tradicionalment per a moltes botigues de Puigcerdà els dilluns és el seu dia festiu, per compensar el fet que solen obrir els diumenges al matí, però aquesta vegada moltes d'elles no s'han volgut perdre l'oportunitat d'obrir des del primer dia d'autorització, després de moltes setmanes sense poder aixecar la persiana.

En tot cas, de moment la represa se centra bàsicament en el consum o peticions dels clients de la vila i de la resta de la comarca. Tant els comerços com els establiments de restauració resten pendents que s'autoritzi més endavant la mobilitat entre regions per poder recuperar l'activitat de manera més sòlida, tenint en compte el pes que té en l'economia local la presència de segons residents i turistes.

El propietari de la botiga de regals Ginesta, Pau Jacome, ha dit que estan "molt il·lusionats" tot i ser conscient que "la gent té una mica de por". En aquest sentit, considera que, "amb seny", s'ha d'anar tornant a la normalitat.

Mentrestant, la propietària de la botiga de moda Boton, Teresa Soler, diu que la situació genera "molta incertesa" i coincideix també que "hi ha una mica de por" entre la població. En el seu cas, explica que preveu que el gènere de primavera, que és de màniga llarga, pràcticament no tingui sortida i que es trobaran que, al mes de juny o juliol, els començaran a arribar les comandes de la propera temporada sense haver venut quasi res de la campanya actual.

Soler també destaca que en aquests dos mesos de tancament no han tingut cap ingrés i han hagut de fer front a gairebé les mateixes despeses. Per aquest motiu, veu que tot allò que no ha pogut vendre en aquest període els generarà una pèrdua de "molts diners" i hi afegeix que, a més a més, s'ha de tenir en compte que en dos mesos arribaran les rebaixes. De moment ha decidit reobrir amb el mínim personal i manté els treballadors en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

  • Reobertura de la Biblioteca Comtat de Cerdanya (Foto: ACN)
  • El carrer Major de Puigcerdà, aquest dimarts (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte