Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Biblioteca Sant Agustí ofereix l'exposició 'Cançons de pandero'

La Biblioteca Sant Agustí ofereix l'exposició 'Cançons de pandero'

La mostra recorda el pes que va tenir aquest gènere tradicional en una part de Catalunya als segles XIX i XX L'acte de cloenda, el 30 de gener, serà a càrrec del musicòleg Artur Blasco
Pandero (C.A.T.)
07/01/2015 16:36

La Biblioteca Sant Agustí de la Seu ofereix durant tot aquest mes l'exposició 'Cançons de pandero'. La mostra, cedida pel Museu Etnològic de Barcelona, és una retrospectiva sobre les cançons de tambor a càrrec de dones, molt presents a finals del segle XIX i principis del XX a Catalunya.

Aquest gènere han deixat un record intens a les comarques que van, aproximadament, del Priorat a la Noguera. Però aquests cants es van anar esllanguint durant el segle XX. Gairebé sempre eren cantades per les majorales de la Confraria del Roser, encarregades de feines a l'església durant un any. La Confraria era important a tot el país, com a la majoria de països de llengües llatines, però el cant solista de les majorales només està documentat -amb alguna excepció- en les comarques de la plana de Lleida i de l'Urgell.

'Cançons de pandero' integra el treball de diferents equips de professionals de museus i institucions culturals catalanes. Consta de tres fases: documentació i conceptualització; col·laboració dels museus de la Xarxa de Museus d'Etnologia de la Generalitat, i itinerància pel territori dels Països Catalans.

L'acte de cloenda de l'exposició serà el 30 de gener a càrrec del musicòleg alturgellenc Artur Blasco.

Altres activitats

Durant aquest mes, la Biblioteca ofereix d'altres activitats. El 14 de gener, a les 8 del vespte, hi ha Club de lectura fàcil amb el 'Conte de Nadal' de Charles Dickens, amb adaptació de Lluís Quintana, a càrrec de Teresa Vilaró (CPNL Alt Urgell). Divendres dia 16, a 2/4 de 8 del vespre, es presentarà el llibre 'Narracions històriques de Francesc de Castellví', amb acompanyament de música i cançons de Mercè Morales (autora del recull de textos), Àngels Bassas (lectura en veu alta) i Carles Beltran.

Aquest mes també hi ha una sessió del club de lectura a Organyà. Serà el dia 29 de gener, a les 8 del vespre, amb 'El consol', (Anna Gavaldà), a càrrec de Laura Ficapal i Montse Riu.

Mostrar formulari de contacte