La càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell s'inclou dins del directori del Centres Culturals Catòlics del Món
La Santa Seu ha inclòs la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell, amb seu a Sant Julià de Lòria (al Principat d’Andorra), dins el Directori de Centres Culturals del món, una xarxa de centres que fomenten la missió evangelitzadora dels cristians al cor de la cultura i dels homes del nostre temps.
El Bisbe d’Urgell i Copríncep, Mons. Joan-Enric Vives va avançar aquesta notícia (que li va notificar l’Arquebisbe Gianfranco Ravasi, president del Pontifici Consell per a la Cultura en una carta datada el proppassat dia 10) en obrir l’acte de la presentació del llibre “Memòria del segle XX. Idees per al futur”, que va tenir lloc dimarts al vespre a la sala d’actes de Santa Maria del Fener, a Andorra la Vella. En la presentació, hi van intervenir també el M.I. Ministre de Cultura del Govern d’Andorra, Juli Minoves, i el doctor en teologia i en filosofia Francesc Torralba, Coordinador de la Càtedra de Pensament Cristià i de l’edició del llibre; i hi van assistir la M.I. Sra. Subsíndica general, Bernadeta Gaspà; el Cònsol major de Santa Julià de Lòria, Hble. Sr Josep Pintat; i la Cònsol major d’Andorra la Vella, Hble. Sra. Rosa Ferrer, a més d’un nombrós públic.
“Memòria del segle XX. Idees per al futur”, publicat per Pagès Editors en català i en castellà, recull les ponències que van presentar en la passada edició 2007 de la Càtedra de Pensament Cristià el Dr. Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i biblista; el Dr. Miguel García-Baró, catedràtic de filosofia de la Universidad Pontifícia de Comillas de Madrid; i el mateix Dr. Francesc Torralba, tot i que en el seu cas, com va explicar ell mateix durant la presentació, no es tracta de la ponència oral que va pronunciar a les jornades lauredianes, sinó d’una versió revisada i ampliada, on fa un recorregut més extens pels diferents camins que ha seguit la filosofia cristiana al llarg del segle XX, i analitza com no tan sols no és tracta d’un pensament monolític i unidireccional, com de vegades s’ha volgut presentar des d’altres plantejaments filosòfics, sinó que, ben al contrari, ha estat una escola de pensament i de reflexió que s’ha adaptat a les realitats econòmiques i socials de cada moment i de cada país, i ha establert un diàleg intens i fructífer amb les diferents escoles filosòfiques dels darrers cent anys.
El Ministre Minoves, per la seva banda, va destacar com les ponències recollides al llibre palesen no ja la possibilitat real d’una filosofia cristiana, sinó també l’autenticitat d’aquest corrent de pensament a l’hora de construir un marc ètic per a la humanitat i de donar resposta a les preguntes que són inherents a la condició humana.
Mons. Vives, qui ha escrit el proemi del llibre, va cloure l’acte amb una reflexió sobre la necessitat de conèixer i reconèixer el que ha suposat el segle XX per al conjunt de la humanitat, com a punt de partida per a construir la societat del segle XXI des dels principis i els valors cristians, i des del diàleg amb la resta de corrents filosòfics i confessions religioses, tot respectant la pròpia identitat de cadascuna.
La presentació del llibre va servir també per a anunciar la propera edició de la Càtedra de Pensament Cristià, que tindrà lloc el 4 de juliol a Santa Julià de Lòria, que se centrarà en el tema “Valors emergents a Europa” i tindrà com a ponents Jordi Pujol, ex president de la Generalitat de Catalunya, el filòsof José Antonio Marina, i el doctor Francesc Torralba.