Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La campanya de les eleccions municipals a la Seu d'Urgell completa els set primers dies d'activitat

La campanya de les eleccions municipals a la Seu d'Urgell completa els set primers dies d'activitat

Compromís vol exigir que l'Hospital Comarcal es construeixi "com més aviat millor". Junts es compromet a treballar perquè es construeixi un teatre municipal. ERC preveu una inversió a Castellciutat de 250.000 euros anuals. La CUP insta a revertir la "tendència a empetitir" l'Hospital
18/05/2023 18:40

El procés de les eleccions municipals de la Seu d'Urgell segueix avançant i ja ha completat la primera setmana sencera d'activitat. Els partits segueixen desgranant les seves propostes, amb el segon i últim cap de setmana de campanya ja a la vista.

El cap de llista de Compromís, Joan Barrera, vol “exigir el compliment de la promesa del nou Hospital com més aviat millor”. Tanmateix, Barrera també vol promoure paral·lelament que l’Hospital de Meritxell d’Andorra sigui el centre “de referència”, per “estalviar els costosos desplaçaments a Lleida”.

L’alcaldable ha afirmat que “avui l’Hospital, malgrat l’esforç del seu personal, és el té menys pressupost, menys llits i menys especialistes, en proporció a la població atesa”, i que també és “el més allunyat dels hospitals grans de referència”. Segons Barrera, l’Ajuntament es va “resignar amb les retallades del 2011”, i insisteix que allò “va comportar la pèrdua de 2M€, de prestacions sanitàries i especialitats i el tancament dels llits de la segona planta”.

El candidat de Compromís també opina que l’Hospital Comarcal “avui estaria en construcció a l’Horta del Valira si l’alcalde Fàbrega hagués fet el que li demanava el conseller Argimon l’agost del 2021: cedir un terreny immediatament i poder construir el nou Hospital amb fons europeus”. Sobre aquesta ubicació, Barrera pensa que “l’Ajuntament va prioritzar l’operació especulativa de dos grans supermercats” davant la caserna de Bombers, més enllà de l'exigència d'un terreny més gran, com assegura l'equip de govern. El cap de llista indica que si és escollit apostarà per “un pacte de ciutat” per “un Hospital amb més personal, llits i especialitats”.

JuntsXLaSeu s’ha compromès a treballar per “aconseguir que el Departament de Cultura construeixi un teatre-auditori municipal”, segons ha dit l’alcaldable Jordi Fàbrega, acompanyat dels números 3, 6, 8 i 9: Carme Espuga, Marc Moragues, David Manzanera i Marta Roca. Fàbrega respon a la demanda de persones del món artístic local i afirma que actualment “la ciutat necessita un equipament cultural d’aquestes característiques”.

Junts apunta que “ara, l’únic espai escenicomusical en condicions al Pirineu és la Lira de Tremp”, i remarca “la importància de les arts escèniques a la Seu i a l’Alt Urgell, i per la quantitat de gent amb talent que s’hi dedica”. Sobre la fórmula per aconseguir-ho, plantegen que l’ajuntament aporti un terreny i encarregui el projecte, però entenen que “si realment es compleix que el 2% del pressupost del Govern es destina a cultura, com es va pactar a l’inici de legislatura”, és factible que la Generalitat n’assumeixi la construcció. En aquest mateix terreny, Fàbrega defensa que l’Escola de Teatre s’incorpori a les escoles municipals. 

Encara en l’àmbit cultural, Junts proposa seguir potenciant actes d’entitats i creadors locals i el suport a esdeveniments que promocionin la ciutat, a més de crear l’Espai d’Art Pensament, als baixos de l’edifici llegat per Joan Obiols Cordellana. D’altres propostes són continuar la recerca arqueològica a Les Monges i consolidar l’Espai Ermengol com “un museu de referència al Pirineu”.

El cap de llista d’ERC, Francesc Viaplana, i la número 4 d’aquesta candidatura, Imma Palau, s’han compromès aquest dijous a realitzar una inversió 250.000 euros l’any al poble de Castellciutat. Viaplana ha admès que l’Ajuntament té amb aquest nucli un “deute històric des de fa molts anys”.

Des d’Esquerra han assegurat que a Castellciutat “darrerament s’hi ha fet inversions importants”, entre les quals esmenten l’asfaltat del camí de Sant Isidre o la ubicació del consultori mèdic als antics estudis de Ràdio Seu, un edifici que al seu pis inferior també acull el local de la Comissió de Festes, que arran del trasllat de l’emissora municipal s’ha pogut ampliar. En tot cas, el candidat a la reelecció creu que encara “hi ha greus mancances que cal esmenar”. Per això, s’ha compromès a fer aquesta inversió que, sumant els quatre anys de legislatura, ha d’arribar a 1 milió d’euros en tot el mandat.

Francesc Viaplana ha detallat que aquesta inversió contemplaria accions com ara l’arranjament dels carrers i un nou parc infantil. L’alcaldable d’ERC també ha fet referència a “la greu problemàtica que té el poble amb l’aparcament”. En aquest sentit, ha anunciat la creació de 30 noves places d’estacionament a la zona del Rastrillo, que ja és la part del poble amb més places però que darrerament sempre està al límit de la capacitat.

La CUP considera que "l'Hospital de la Seu viu en una dinàmica que l'ha anat empetitint i n'ha limitat els serveis i els espais”. El número 5 de la candidatura, Pau Lozano, veu “urgent revertir-ho” i, pel que fa a les causes de la situació actual, apunta a “un model molt centralista i empresarial imposat les darreres dècades, que busca l’eficiència econòmica i no tant l’efectivitat en termes sanitaris”. I a nivell més local, “una mala gestió en una determinada època” que va generar “un deute milionari bastant important”.

Lozano assegura que veu “amb preocupació el plantejament del nou hospital”, consensuat per Compromís, Junts i ERC, perquè creu que “no reverteix aquesta tendència sinó que, ben al contrari, consolida el decreixement i les retallades dels darrers anys”. L’exportaveu de la CUP entén que l’Hospital “hauria de tenir una estratègia de creixement” i incorporar especialitats com dermatologia, endocrinologia, pneumologia o cardiologia.

El PP i Vox no han difós aquest dijous cap comunicat o convocatòria referent al seu programa electoral.

  • Eleccions Municipals 2023 a la Seu d'Urgell
  • Joan Barrera, amb Paqui Gómez i David Servat, enfront del Sant Hospital
  • Jordi Fàbrega, amb Marc Moragues, Carme Espuga, David Manzanera i Marta Roca, al pati de la Biblioteca Sant Agustí
  • Francesc Viaplana, a l'Horta del Valira, amb Castellciutat al fons
  • Pau Lozano, enfront del Sant Hospital

Mostrar formulari de contacte