Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La campanya de les eleccions municipals de la Seu inicia l'última setmana

La campanya de les eleccions municipals de la Seu inicia l'última setmana

Junts es felicita de l'arribada de l'INEFC i proposa cobrir la piscina municipal. Compromís vol un pla d'excel·lència pel centre històric. ERC prioritza en medi ambient l'ús d'energies renovables. La CUP es reivindica com l'única formació que defensa un Hospital 100% públic. En Comú vol potenciar la participació veïnal. C's proposa accions per retenir els joves. Vox vol prohibir els càrrecs electes en meses de contractació
Eleccions Municipals 2019
20/05/2019 20:05

Junts per la Seu s’ha felicitat de l’anunci que el curs 2020-2021 la Seu rebrà estudis universitaris d’INEFC, perquè “suposarà un revulsiu per a la ciutat” i “un gran impacte en el comerç, restauració, habitatge i serveis, mitjançant la natura, l’esport i el coneixement”. L’alcaldable de Junts, Jordi Fàbrega, valora el fet que la ciutat esdevingui la tercera seu de l’INEFC com “una aposta ferma de dinamització de l’activitat de la ciutat”.

Juntament amb aquesta novetat, Fàbrega preveu “reformar la Piscina Municipal perquè es pugui utilitzar tot any”, construint-hi una coberta retràctil i climatitzant l’actual recinte. En la presentació de propostes d’esport, acompanyat de l’actual regidor d’esports Isidor Alberich i del número 6 de la llista, Joan Llobera, Jordi Fàbrega també ha anunciat millores al Ràfting Parc, amb una nova estratègia enfocada a “convertir-lo en un nou referent turístic del Pirineu, i no només en l’àmbit esportiu”.

D’altres punts del programa esportiu de Junts són la creació d’un punt de suport als ciclistes (amb dutxes i equipament especialitzat) i que el Palau d’esports i el Poliesportiu municipal tinguin places reservades, amb bona visibilitat, per a persones amb diversitat funcional. Fàbrega, d’altra banda, vol promoure la candidatura de la Seu com a Vila Europea de l’Esport, seguir portant a la ciutat esdeveniments del màxim nivell -com són actualment l’Escanyabocs, la Transpyr o els Mundials de Piragüisme- i incrementar ajuts als clubs, sobretot per a l’esport de base.

Compromís X La Seu vol “rellançar” el Centre Històric mitjançant la redacció i aplicació d’un Pla Integral d’Excel·lència. Aquest instrument ha de contemplar “la previsió de construir els solars buits, dignificar aparadors abandonats, reparar paviments i reordenar la senyalització, pintar els porxos i tenir cura especial del Patrimoni Arquitectònic”.

L’alcaldable de Compromís, Òscar Ordeig, acompanyat de Carlota Valls, Joan Barrera i Àngel Rúbio, ha assegurat que activarà la declaració de la Catedral com a Patrimoni de la Humanitat. Una altra proposta d’aquest pla és l’ampliació del Museu Diocesà, amb una nova entrada des del carrer dels Canonges, com “una prioritat compartida amb el Bisbat”. En la mateixa línia, contemplen incorporar al “segell turístic local” el Palau Episcopal i la figura del Coprincipat d’Andorra.

D’altres mesures que proposa Ordeig són “potenciar ajuts i estímuls fiscals, per facilitar iniciatives de caire econòmic i de millora dels habitatges”. Finalment, volen “dedicar especial atenció a la neteja i als criteris d’ubicació de cables de telefonia i de fibra òptica”, com també “impulsar el Parc Olímpic com a reclam de l’obertura de la ciutat a la vall, i la creació de circuits per vianants d’enorme atractiu turístic. Ordeig creu que “l’ànima de la ciutat està abandonada per l’Ajuntament” i que “les ciutats que deixen perdre el seu Centre Històric ho paguen molt car”, per la qual cosa creu que cal recuperar-lo.

ERC, en l’àmbit de medi ambient, prioritza l’ús d’energies netes com el gran repte de la nova legislatura. La número 4 d’Esquerra a la Seu, Núria Tomàs, acompanyada de l’alcalcable, Francesc Viaplana, ha exposat que “és bàsic que els espais públics s’abasteixin amb renovables, especialment amb biomassa”, i que “cal promoure’n l’ús entre la ciutadania”.

Viaplana hi afegeix que cal establir una bonificació en la llicència d’obres per a empreses o habitatges que instal·lin sistemes d’abastiment amb renovables, i bonificar també la minimització de residus domèstics, comercials i industrials. A més, ERC subratlla que les mesures mediambientals creen nova activitat econòmica “circular”, perquè es genera al territori i també hi deixa els beneficis.

Núria Tomàs aposta per donar a conèixer espais naturals amb activitats pedagògiques per a totes les edats, mantenir i ampliar les rutes de senderisme, controlar espècies invasores, potenciar els desplaçaments amb bicicleta i habilitar horts urbans per a totes les franges d’edat.

La CUP s’ha reivindicat com “l’únic partit que defensa un Hospital i una sanitat 100% pública”, enfront de propostes d’altres partits “com ara prioritzar l’Hospital Andorra o bé fer només canvis en la governança”. La llista encapçala per Xènia Antona aposta per dissoldre la Fundació Sant Hospital i integrar el centre mèdic a l’Institut Català de la Salut per “garantir la cartera de serveis necessaris”.

Per la CUP, l’FSH “té un sistema de gestió caduc que, sumat a la mala gestió, ha generat un deute que paguen les treballadores, amb el sou, i les usuàries, amb el servei i l’espera que han d’assumir”. La formació conclou que actualment el complex urgellenc té “menys professionals, pitjors serveis i un augment de llistes d’espera alarmant”, que atribueixen a “una mala gestió”. Per contra, creuen que integrar-se a l’ICS “facilitarà la circulació d’especialistes d’hospitals de referència i farà que els llocs de treball siguin més atractius”.

La Seu en Comú preveu “establir una relació periòdica amb els Consells de Poble de Castellciutat i dels barris de Sant Antoni, Sant Pere, Serrat de la Capella i Poble Sec”, com també amb les associacions, i es compromet a “escoltar critiques i valorar-ne les propostes”. Segons els comuns, cal “facilitar la participació utilitzant tots els mitjans existents, per exemple, “el web municipal per formular propostes i rebre idees i reclamacions”. També contemplen “utilitzar el potencial de RàdioSeu per conèixer les opinions dels urgellencs i urgellenques”.

Ciutadans ha expressat la voluntat de dur a terme polítiques per “recuperar els nostres joves i fer que tinguin un futur a la Seu”. La formació taronja proposa impulsar programes municipals que se centrin en les necessitats del jovent, ja sigui en l’àmbit de l’educació, l’oci, la feina o l’habitatge. La cap de Ciutadans, Carolina Castillejo, considera que “els joves han de tenir sortides professionals i personals. “Garantir les seves oportunitats és garantir el nostre futur”, ha dit.

Vox, en el seu programa d'àmbit estatal, vol prohibir que hi hagi càrrecs electes en meses de contractació, i exigeix que les sessions d'obertura d'aquestes meses siguin públiques. Paral·lelament, vol impulsar la creació d'un registre voluntari de ciutadans que vulguin inscriure's per formar part d'aquests òrgans.

Mostrar formulari de contacte