Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La campanya de presentació de la DUN es completa amb 265 milions d'euros d'ajuts directes

La campanya de presentació de la DUN es completa amb 265 milions d'euros d'ajuts directes

Lleida, l'Alt Pirineu i Aran concentren més de 19.200 sol·licituds, el 40% del total, amb el Segrià com a comarca amb més tràmits. Per sectors, 817 declaracions corresponen a productors de les DOP o IGP com les existents a l'Alt Urgell
Vaques brunes a Llessui (ACN / arxiu)
18/06/2020 12:35

El període de presentació de la Declaració Única Agrària (DUN) 2020 va finalitzar aquest dilluns i ha rebut, al conjunt de Catalunya, sol·licituds per més de 265 milions d'euros d'ajuts directes, 50 milions d'euros de Contracte Global d'Explotació (CGE) i 5 milions d'euros de plans de reestructuració de la vinya, segons ha informat el Departament d'Agricultura.

La DUN és la via per la qual se sol·liciten els ajuts de la PAC i es realitzen altres tràmits d'Agricultura. Les 48.818 declaracions presentades contenen més de 200.000 tràmits gestionats per diferents direccions general del Departament. Des de la conselleria destaquen que s'han pogut presentar amb normalitat i sense incidents la totalitat de les DUN previstes, tot i tractar-se d'una campanya excepcional per la covid-19.

La sol·licitud dels ajuts de la PAC són el 64% dels tràmits fets a través de la DUN. En concret, s'han presentat 135 sol·licituds d'ajuts directes i 105 d'ajuts del CGE. De la resta de tràmits, efectuats, destaquen les 530 declaracions del Registre de plantacions fruiteres, 441 sol·licituds de modificació de dades del SIGPAC i 817 declaracions de productes amb DOP o IGP (entre elles, les tres que hi ha a l'Alt Urgell: mantega, formatge i vedella Bruneta).

També s'ha presentat 487 comunicacions de venda de proximitat i 625 declaracions de producte modificat genèticament. El nombre de sol·licituds de l'ajut complementari de joves ha estat de 1.716, i 180 en el cas de l'ajut a la primera instal·lació.

Pel que fa a la distribució territorial, les regions de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran sumen conjuntament el 40% del total de DUN sol·licitades (és a dir, més de 19.200),  seguides de les Terres de l'Ebre amb el 21%. Per comarques, destaquen el Segrià (amb 5.295 DUN en total) i el Baix Ebre, amb 4.046. Aquestes dues comarques representen el 19% del total de Catalunya. A les comarques de Girona, és a l'Alt Empordà on s'ha presentat més tràmits (1.342). A la Catalunya Central destaca Osona (1.327); a l'Àrea Metropolitana, l'Alt Penedès (1.625), i a Tarragona, el Baix Camp (2.340).

Aposta per la tramitació per internet

L'any 2019 la DUN va aconseguir transformar-se a un "entorn web". Gràcies a aquest canvi, la tramitació de les sol·licituds d'ajuts i de la resta de tràmits de la DUN no han sofert incidències a conseqüència de l'estat d'alarma per la covid-19, segons Agricultura. Des de la conselleria destaquen l'esforç efectuat per les entitats col·laboradores, que han permès que tothom hagi tingut la possibilitat de sol·licitar els ajuts sense problemes.

El termini de presentació es va ampliar un mes durant la pandèmia i es va fixar el 15 de juny com a data límit. Fins al 30 de juny encara es poden realitzar modificacions de les DUN presentades. Aquesta declaració permet a l'agricultor o ramader modificar la informació de la seva explotació durant tot l'any, i d'aquesta manera tenir actualitzades les dades de la seva activitat productiva.

Mostrar formulari de contacte