Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La campanya 'Garanties' defensa que l'1-O es podrà votar "com sempre"

La campanya 'Garanties' defensa que l'1-O es podrà votar "com sempre"

Albert Batalla recorda que el dret a l'autodeterminació està reconegut en els tractats internacionals, als quals l'Estat espanyol està adherit des de 1977. JxS subratlla que els votants catalans han de poder decidir tal com ja han fet en tots els referèndums i comicis anteriors

Acte explicatiu a la Seu sobre les Garanties del referèndum de l'1-O
Acte explicatiu a la Seu sobre les Garanties del referèndum de l'1-O
01/08/2017 20:00

Els diputats pirinencs del grup de JxS Albert Batalla i Carmina Castellví s'han mostrat convençuts aquest dilluns, en un acte a la Seu d'Urgell, que l'1 d'octubre vinent el poble català podrà votar "com sempre", en aquest cas per decidir el futur polític de Catalunya. L'alcalde urgellenc i la parlamentària pallaresa van oferir un acte informatiu a la Sala de la Immaculada per esvair dubtes sobre el marc legal del referèndum i explicar les passes que ja s'han dut a terme per garantir-ne tant la celebració com l'aplicació del resultat. La xerrada era organitzada per l'ANC Alt Urgell amb la col·laboració d'Òmnium.

L'acte formava part de la campanya 'Garanties per a la Democràcia', que els darrers dies ha programat diverses conferències arreu del país per donar a conèixer la feina feta per fer possible la decisió democràtica sobre si Catalunya ha d'esdevenir o no un Estat europeu. Precisament, aquest dilluns mateix la legislació que ha de regular el referèndum ha estat registrada al Parlament perquè sigui debatuda i aprovada el mes de setembre, quan es reprengui el període de sessions. Albert Batalla ha recordat que aquesta llei "es basa estrictament en el dret internacional, que recull el dret a l'autodeterminació". En aquest sentit, Batalla ha aprofitat per recordar que aquesta legislació internacional "l'Estat espanyol la va signar el 1977, quan es va adherir als tractats internacionals" en plena transició després la mort del dictador Franco, per la qual cosa si Espanya no permet aquest dret estaria contradient els acords dels quals forma part.

Segons el diputat urgellenc, la llei entrada a tràmit simplement vol garantir "que el vot per part dels ciutadans es faci com sempre: amb els col·legis electorals, amb un procés de campanya electoral, amb campanya pel 'Sí' i amb campanya pel 'No'". Així, Batalla conclou que la prioritat és "donar el màxim de normalitat a un procés que és extraordinari pel que fa al que es decideix, però que ha de ser totalment ordinari pel que fa a com es decideix", ja que es tracta de prendre una decisió democràticament.

Sindicatura Electoral

De la seva part, Carmina Castellví hi ha afegit que la llei presenta com a principal novetat la Sindicatura Electoral, que estarà composta per cinc juristes o politòlegs i que nomenarà les Sindicatures de Demarcació, una de les quals serà específica per a la Val d'Aran. Les altres quatre seran les circumscripcions habituals en les eleccions a Catalunya: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

La diputada de Sort assegura que ja saben que "l'Estat espanyol, amb totes les seves armes, posarà tots els mitjans per intentar impedir que la societat catalana pugui votar", però ha reiterat que des de Junts pel Sí estan "fermament determinats a fer-ho possible, i l'1 d'octubre votarem".

Mostrar formulari de contacte