La carn de cavall podrà acollir-se al segell oficial de control i garantia 'Carn de qualitat controlada d'Andorra'
L'objectiu és reactivar la producció equina i valoritzar-la
El Consell de Ministres d'Andorra ha aprovat el reglament per a la utilització del segell oficial de control i garantia ‘Carn de qualitat controlada d’Andorra’ per a la producció de carn de cavall. Els objectius són donar un valor afegit a una producció minoritària, diversificar els productes ramaders, mantenir les pràctiques tradicionals i la cabana equina, amb el conseqüent impacte positiu en el medi natural. A més, també es vol potenciar una producció amb un fort component identitari.
Els productes s’identificaran amb la presència del segell oficial de control i garantia, així com mitjançant la fitxa de control que ha d’estar a disposició dels consumidors en els punts de venda. La comercialització es durà a terme tant a través de Ramaders d’Andorra S.A., que ha inclòs la carn de cavall com a tercera línia comercial, com a través d’altres iniciatives privades.
La carn de qualitat implica que les mares provinguin d’explotacions ramaderes inscrites al Registre d’Explotacions Agràries i es trobin inscrites al Padral. A més, les cries són nascudes a Andorra i són alletades per la mare durant 6 mesos en condicions de pastura lliure (fons de vall, rebaixants i muntanya). A més, els pollins són finalitzats mitjançant aliment concentrat especialment formulat per les condicions de cria d’Andorra i els animals són sacrificats a l’Escorxador Nacional. Finalment, tots els processos són certificats pel Govern o bé per empreses externes.
Reactivació de la producció equina
L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) va sol·licitar al Govern a finals de 2012 l’establiment de mesures de reactivació de la producció equina, mentre que al febrer del 2013 es va iniciar la primera prova pilot d’engreix de pollins mitjançant el sistema de cria tradicional. Al gener del 2014, amb els primers resultats de la prova pilot a la mà, es va decidir fer un segon any de prova per obtenir més dades i corregir alguns aspectes tècnics, de manera que s’ha aconseguit arribar a aquest mes de febrer a la consecució del reglament regulador.
Paral·lelament, el Govern ha modificat el decret relatiu als imports de càlcul per als ajuts al foment de pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya, al dall dels prats i a la producció de productes de qualitat controlada. En aquest sentit, la prima per animal sacrificat amb aquests criteris de qualitat serà de 220 euros.