Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CE nega que s'hagi sol.licitat a Espanya endurir els controls a la duana

La CE nega que s'hagi sol.licitat a Espanya endurir els controls a la duana

El portaveu europeu adverteix que caldria demanar 'sempre' el DNI a la frontera andorrana La subdelegació del govern espanyol a Lleida manté que la mesura s'aplica per elaborar una estadística per a la UE
Pas fronterer - Duana Riu Runer
01/09/2009 20:28

La Comissió Europea ha advertit aquest dimarts que la policia hauria d'aturar i demanar la documentació a tots els vehicles que creuin la frontera entre Catalunya i Andorra "els 365 dies de l'any" i no només aquesta setmana. "L'article 7 del Tractat de Schengen obliga els estats membres de la Unió Europea a demanar almenys el DNI en les seves fronteres exteriors els 365 dies de l'any", ha avisat el portaveu de l'executiu comunitari Dennis Abbot, en declaracions a l'ACN. Tot i això, Abbot nega que la Comissió hagi demanat a l'estat espanyol endurir els controls a la duana de la Farga de Moles aquesta setmana.

"No em consta que la Comissió Europea hagi demanat que es facin controls especials a la frontera amb Andorra", ha assegurat Abbot, negant les informacions que apunten a que Brussel·les hauria ordenat aturar tots els vehicles per elaborar una estadística sobre la nacionalitat de les persones que creuen diàriament la duana de la Farga de Moles. Aquests controls, que van començar aquest dilluns, afecten uns 4.000 vehicles cada dia –especialment els 2.500 veïns de la Seu d'Urgell que treballen a Andorra.

Abbot ha explicat que "els serveis d'intel·ligència del govern espanyol podrien haver detectat alguna activitat a combatre a la zona", com ara terrorisme, i per això podrien haver ordenat reforçar els controls. En qualsevol cas, però, la Comissió Europea defensa que aquests controls d'identitat es facin sempre: "Si un cotxe arriba a la frontera Andorrana, els ocupants han de mostrar el seu DNI a la policia i si no són ciutadans de la UE se'ls hi ha de fer un control més aprofundit", ha avisat el portaveu.

Per la seva banda, fonts de la subdelegació del govern espanyol a Lleida consultades per l'ACN han mantingut que els controls de DNI que s'estan portant a terme a la frontera amb Andorra des del passat dilluns es fan per encàrrec de la Unió Europea (UE). Aquests fonts han insistit que els controls són per elaborar una estadística sobre la nacionalitat de les persones que creuen diàriament la duana de la Fraga de Moles (Alt Urgell). Aquestes declaracions es contradiuen al que ha explicat aquest dimarts a l'ACN el portaveu de la Comissió Europea, Dennis Abbot, que ha negat que la Comissió hagués demanat a l'estat espanyol endurir els controls a la duana de la Farga de Moles aquesta setmana.

Per la seva part, el govern andorrà va comunicar a través d'una nota de premsa enviada ahir dilluns passades les set de la tarda que aquests controls són, una "decisió lliure i sobirana de l'estat espanyol i es porten a terme en el marc d'una política europea de control d'immigració derivada dels acords de l'anomenada zona Schengen".

En aquest sentit, segons el govern d'Andorra, els controls no estan destinats únicament ni exclusivament a Andorra sinó que afecten totes les fronteres exteriors de la Comunitat Europea. Així, en el cas d'Espanya, aquesta setmana es fan els mateixos controls als aeroports espanyols, especialment a Barajas (Madrid) que registren vols internacionals procedents de països que no estan integrats en l'espai Schengen. Val a dir que aquest apunt també ha estat confirmat per la subdelegació del govern espanyol a Lleida i que per tant s'estarien fent controls com el de la Fraga a diferents punts fronteres de l'Estat.

Recordem també que la CE ha advertit que la policia espanyola hauria de demanar el DNI a la frontera amb Andorra els 365 dies de l'any i no només aquesta setmana. Una premissa que es basa en l'article 7 del Tractat de Schengen que obliga els estats membres de la UE a demanar almenys el DNI en les seves fronteres exteriors els 365 dies de l'any.

Mostrar formulari de contacte