Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Cerdanya traslladarà cada any 10.000 tones de residus municipals a Andorra

La Cerdanya traslladarà cada any 10.000 tones de residus municipals a Andorra

Les escombraries seran traslladades al forn incinerador de CTRASA al Principat
Compareixença de Jordi Cinca després del Consell de Ministres d'Andorra (Foto: ACN)
22/06/2017 10:55

El Consell de Ministres del Govern d'Andorra ha aprovat aquest dimecres l'acord amb l'Agència de Residus de Catalunya per tal de rebre 10.000 tones a l'any de residus des de la Cerdanya. El trasllat es farà de manera equitativa entre transportistes autoritzats de Catalunya i d'Andorra des de la planta de Bellver de Cerdanya, gestionada pel consell comarcal.

La iniciativa és possible gràcies al conveni signat el passat mes de gener entre la Generalitat i el Govern andorrà. L'acord reforça la cooperació transfronterera i ha de suposar una millora de la gestió dels residus, complint amb el principi de proximitat i afavorint un augment de la producció d'energia al Principat.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha manifestat que l'aprovació és "la culminació del procés seguit els darrers mesos; un exemple de la millora de les relacions en matèria de medi ambient i, en particular, de la cooperació en el trasllat de residus". Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, ha destacat que aquest fet és "un pas més per solucionar tant el problema cerdà amb els residus com el funcionament correcte de la planta d'Andorra".

Dos camions al dia

Les escombraries dels disset ajuntaments de la Cerdanya començaran a arribar al forn incinerador de la Comella, a Andorra, aquest estiu, segons ha confirmat Moliner a l'ACN. El president del consell cerdà ha explicat que es portaran una mitjana de dos camions de residus al dia i es pagarà 57 euros per cada tona. Moliner ha assenyalat que "a aquest cost caldrà afegir els del transport". Es traslladarà unes 20 tones d'escombraries per cada viatge que es faci a la planta del Principat.

Problemes de gestió amb els residus

L'any 2011 l'Agència de Residus de Catalunya va manifestar l'interès per traslladar residus de la comarca de la Cerdanya a la incineradora andorrana. No obstant això, aquesta possibilitat depenia d'un nou acord bilateral entre Andorra i l'Estat espanyol que l'inclogués, ja que mai s'havia contemplat en els acords anteriors.

El Principat disposa de l'actual incineradora des del 2007. La instal·lació està ubicada a la Comella, un espai que havia estat ocupat per una planta similar. Per la seva banda, la Cerdanya té des de fa anys un problema de saturació de l'abocador comarcal de Bellver. A banda d'Andorra, altres solucions a la situació de l'abocador comarcal de Cerdanya podrien ser portar les deixalles a Berga o altres abocadors pròxims, com el de l'Alt Urgell.

Desequilibri i generació elèctrica

Tot i el conveni, el ministre Cinca ha remarcat que "l'acord aprovat segueix mostrant un fort desequilibri entre el que importa Andorra i el que exporta a Catalunya". En aquest sentit, el Principat porta a territori català 70.000 tones d'escombraries. "Seguim buscant mecanismes que afavoreixin totes les parts", ha dit.

El 2016 el Centre de Tractament de Residus (CTRASA) va injectar a la xarxa de distribució 14,16 GWh produïts amb la valorització energètica de residus, el que representa un 2,42% del consum d'electricitat del país. Cinca ha assegurat que "la importació afavorirà una millor gestió de la instal·lació de CTRASA, ja que arribarem a una gestió de residus més optima, amb un increment del 30 per cent". Amb les tones procedents de Catalunya s'incrementarà uns 4 GWh. A més, es preveu que el tractament d'aquests residus farà possible un increment de la producció elèctrica en l'àmbit nacional equivalent a unes 800 llars.

Mostrar formulari de contacte