Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CHE executarà nous regs compensatoris a Peramola

La CHE executarà nous regs compensatoris a Peramola

La confederació aportarà fons propis per avançar en les obres pendents per la construcció del pantà de Rialb El Ministeri d'Agricultura treu a exposició pública la revisió del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, rebutjat pels moviments antitransvassament

Regs compensatoris - Entorn del pantà de Rialb
Regs compensatoris - Entorn del pantà de Rialb
30/12/2014 18:45

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha anunciat que executarà, amb fons propis, actuacions de restitució territorial per posar en marxa els regadius pendents a Peramola, a la zona del pantà de Rialb.

Aquesta és una obra "molt reclamada a la zona", segons ha reconegut el president de l'organisme de conca, Xavier de Pedro, i forma part dels regs compensatoris que es va prometre als agricultors de la zona arran de la construcció del pantà, inaugurat l'any 2000.

Aquest és un dels temes que s'ha tractat en l'assemblea general de la CHE que s'ha celebrat aquest dimarts a Saragossa. En la reunió també s'ha informat que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha tret aquest dimarts mateix a exposició pública, per un període de sis mesos, la revisió del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, juntament amb una desena de documents de planificació d'altres conques de l'Estat. El Pla original, aprovat pel consell de ministres el passat 28 de febrer, encara així la recta final de la seva revisió amb únicament deu mesos de vigència. El secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, ha reconegut que les presses responen a la voluntat de Madrid de tancar la planificació abans de finals de 2015 i evitar així noves sancions de la Unió Europea pels reiterats retards i incompliments.

Ramos ha explicat que la revisió tindrà una vigència fins l'any 2021 i permetrà el govern espanyol sincronitzar-se amb els ritmes de planificació de la resta d'estats membres de la Unió Europea. En el cas de l'Ebre, però, tal i com ja ha denunciat la Plataforma en Defensa de l'Ebre, la revisió no aportarà novetats substancials en aspectes claus.

El moviment antitransvasament continua insistint que l'aplicació d'aquesta llei suposarà la mort del Delta per la via de sacrificar i rebaixar els cabals ambientals del tram final per garantir l'expansió de 450.000 noves hectàrees de regadius riu amunt. La Plataforma va qüestionar fa unes setmanes davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu i va denunciar a la Comissió Europea que el Pla incompleix aspectes essencials de la Directiva Marc de l'Aigua que hauria d'observar.

Durant els sis mesos que durarà l'exposició pública que ha aparegut al BOE, els ciutadans podran efectuar observacions, aportacions i suggeriments sobre la revisió dels plans així com els Estudis Ambientals Estratègics de totes les demarcacions que s'han publicat també aquest dimarts. Un cop finalitzat el període, els organismes de conca hauran d'elaborar un document d'anàlisis de les propostes, que s'incorporarà com un annex a la proposta final de cada Pla. El document requerirà un informe del Consell de l'Aigua de la Conca i del Consell Nacional de l'Aigua.

Mostrar formulari de contacte