Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CHE localitza musclos zebrats als pantans d'Oliana i Rialb

La CHE localitza musclos zebrats als pantans d'Oliana i Rialb

Tot i que s'han detectat exemplars adults, no s'ha verificat encara la presència de colònies d'aquesta espècie a l'Alt Urgell
Imatge del musclo zebrat
25/06/2008 10:51

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre afirma, en un esborrany del Pla Hidrològic del Segre, que hi ha testimonis de musclos zebrats al pantà d'Oliana i el de Rialb. El document, redactat a finals d'abril, assenyala, però, que encara no s'ha verificat la presència de colònies d'aquesta espècie a l'Alt Urgell. El text també assenyala indicis de la presència d'aquests mol.luscos a Rialb, Sant Llorenç i Utxesa.

Aquest informe arriba nou mesos després que la CHE portés a terme mostratges als diferents pantans de la demarcació de Lleida a la recerca de larves de musclos zebrats, que ja s'han localitzat a Rialb, Talarn i Terradetes.

El musclo zebrat és una espècie molt competitiva que s'enganxa a les plantes aquàtiques i a musclos més grossos. Això causa una pertobació i un perill per a la diversitat dels ecosistemes. A més, aquests mol.luscos provoquen desperfectes en els sistemes de canalització i refrigeració en centrals hidroèlectriques i similars; encara que això es pot evitar mitjançant l'ús de determinats tipus de filtres.

Ànecs i altres ocells aquàtics, en canvi, treuen profit d'aquesta nova font d'aliment.

Capacitat als pantans

Cal afegir que la reserva d'aigua del sistema Oliana-Rialb ha passat dels 86 hectòmetres cúbics als 391 hectòmetres cúbics en tan sols un mes. El pantà d'Oliana es troba actualment al 99% de la seva capacitat, mentre que l'embassament de Rialb està al 72%, acumulant per primera vegada 291 hectòmetres cúbics dels seus 400 de capacitat.

Mostrar formulari de contacte