La Comissió Europea planteja retallades als fons de cohesió que rep l'Estat espanyol
Un dels plans que estudien deixaria sense cap ajut comunitari Catalunya, en ser un dels territoris més desenvolupats. A més a més, la institució proposa reduccions de la PAC d'entre un 15% i un 30% per als propers anys
La Comissió Europea planteja la possibilitat de retallar els fons de cohesió i la política agrària comuna (PAC) a partir del 2021, segons han explicat, per compensar la pèrdua d'ingressos que causarà la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. En un informe sobre les prioritats pressupostàries a partir del 2020, la Comissió Europea presenta diversos escenaris per fer retallades en despesa i augmentar ingressos, i alguns impactarien, si s'arriben a aplicar, directament a Catalunya i bona part de l'Estat espanyol.
En concret, en un dels escenaris, la Comissió Europea proposa eliminar els fons de cohesió per a les regions més desenvolupades o les que es consideren 'en transició', el que permetria un estalvi de 95.000 milions d'euros, un 8,7% de l'actual marc financer plurianual. Això, informa l'ACN, deixaria fora d'aquests ajuts a Catalunya, que té un PIB per sobre de la mitjana europea, però també el País Valencià i les Illes Balears, que es consideren regions de transició. De fet, per aquest criteri, en podrien quedar fora quasi tots els territoris dels Pirineus. En canvi, sí que seguirien incloses en els fons de cohesió comunitats com Andalusia, Extremadura, Castella la Manxa i Múrcia.
L'escenari més extrem, que la CE no descarta, va més enllà i deixaria quasi tot Espanya fora dels ajuts de cohesió, que al sud d'Europa només anirien a Portugal i Grècia. La Comissió Europea també es planteja mantenir la política actual d'ajudes en fons de cohesió a tot el territori de la Unió Europea, sense excepcions, amb una inversió de 370.000 milions d'euros, però fent "eficiències" per "modular la intensitat dels ajuts" i dirigir-los més bé allà on calguin.
Menys ajuts de la PAC
En el document publicat aquest dimecres, la Comissió Europea també apunta a la possibilitat de fer retallades en la política agrària comuna (PAC), una de les despeses més importants del pressupost europeu. Hi ha dos escenaris de retallades plantejats: un de fins al 30%, que suposaria deixar de pagar als agricultors i ramaders uns 120.000 milions d'euros, i un altre amb retallades del 15%, el que suposaria un estalvi per Brussel·les de 60.000 milions d'euros.
En el primer d'aquests dos escenaris, l'impacte en els ingressos dels agricultors seria molt fort, d'una caiguda del més del 10% en alguns casos, i més pronunciada en sectors específics. Amb la retallada del 15%, "l'impacte seria més limitat però encara seria considerable en determinats sectors, segons la tria feta", avisa la CE. En l'escenari més optimista, Brussel·les, proposa la idea de mantenir el pressupost de la PAC als nivells actuals, d'uns 400.000 milions d'euros, però en cap cas revisar-lo a l'alça.
Argument en el debat sobre la independència
Cal recordar que la possible pèrdua d'ajuts comunitaris és un dels principals arguments que els partits contraris a la independència de Catalunya han esgrimit al llarg dels darrers anys, tot advertint que els agricultors catalans podrien perdre aquestes partides. Tanmateix, aquest estudi, en cas de fer-se efectiu, constataria que la Unió Europea preveu igualment anar reduint o eliminant aquestes subvencions, tant si hi ha com si no hi ha un Estat català.
En aquest sentit, aquest any passat Unió de Pagesos i la sectorial agrària de l'ANC ja van qüestionar aquesta amenaça en considerar-la poc fonamentada, pel fet que Catalunya és contribuent net a la UE; és a dir, que hi aporta més del que en rep. Alhora van denunciar que, a més a més, l'Estat espanyol fa un repartiment injust d'aquests ajuts que perjudica les explotacions catalanes.
L'informe de la Comissió Europea només planteja escenaris, però no és una proposta concreta ferma ni definitiva. En tot cas, el marc pressupostari l'hauran de pactar els estats membres, que són els que tenen l'última paraula en aquesta qüestió. El mes de maig, es preveu que la CE faci una proposta més concreta de les seves prioritats, un cop hagi rebut comentaris i valoracions dels escenaris plantejats en el document d'aquest dimecres.