La Comissió Europea presenta al Consell de la UE la proposta d'acord d'associació amb Andorra
Des de la institució comunitària destaquen que el pacte ha de permetre al Principat entrar a participar del mercat interior de la Unió. La tramitació feta aquest divendres també inclou San Marino
Des de la Comissió també han afirmat que l'acord s'aplicarà segons la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i inclou un mecanisme de resolució de conflictes amb aquest tribunal com a àrbitre en última instància. El pacte, asseguren, té en compte "la situació particular dels dos països i les especificitats de cadascun", derivades de les relacions de proximitat amb els estats veïns membres de la UE (França i Espanya en el cas d'Andorra, i Itàlia pel que fa a San Marino), a més de la mida i del volum de població.
Quan el Consell hi doni llum verda, la UE, Andorra i San Marino podran signar l'Acord d'Associació, sempre i quan sigui ratificat pels seus ciutadans, i posteriorment l'hauran de remetre al Parlament Europeu perquè l'aprovi. Després, el Consell podrà adoptar una decisió sobre la celebració de l'Acord. Un cop que Andorra i San Marino hagin finalitzat també els respectius procediments de ratificació, el pacte podrà entrar en vigor.
L'obertura de negociacions per a aquest acord es va iniciar ja fa gairebé una dècada, el 16 de desembre de 2024, amb un document que també incloïa el Principat de Mònaco. La Comissió va assumir la responsabilitat d'aquestes negociacions el gener del 2022. En les conclusions que va adoptar el juny del mateix any, el Consell instava la Comissió a finalitzar les negociacions abans no acabés el 2023. Entre el març del 2022 i el desembre del 2023 es van celebrar 49 sessions de negociació, que van reportar avenços considerats "significatius", cosa que va permetre de concloure les negociacions el desembre del 2023.