Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans celebra el bicentenari

La Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans celebra el bicentenari

Fundada l'any 1822, l'associació segueix gestionant un dels pocs recs d'alta muntanya de Catalunya que es manté en funcionament. El 200 aniversari es commemorarà el 21 de maig amb un dinar presidit per la consellera Teresa Jordà
Prullans (Foto: Ignasi Cervera / arxiu)
11/05/2022 18:40

La Comunitat de Regants del Rec Gros, que engloba tots els regants del poble de Prullans, celebra enguany el bicentenari de la seva creació. L'any 1822, dos veïns del municipi cerdà van impulsar la creació d’un rec des del Riu de la Llosa, per permetre l’abastiment d’aigua al poble, especialment per ús agrícola. Molts veïns del poble es van bolcar en el projecte i en poc temps el rec va esdevenir una realitat que va aportar prosperitat a la població.

Actualment, el Rec Gros és un dels pocs recs d’alta muntanya de Catalunya que segueix en funcionament i, també, un dels més antics de la comarca. 200 anys després i amb prop de 60 membres, la comunitat segueix activa, "vetllant sempre per conservar un bé tant preuat com és la gestió de l’aigua", recorden.

La commemoració es durà a terme la setmana entrant, dissabte 21 de maig, amb un dinar de germanor que comptarà amb la presència, entre d'altres, de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. També hi assistiran Ferran de Noguera, director dels serveis territorials d'Agricultura a Lleida, i Ricard Pérez: delegat del govern a l’Alt Pirineu i l’Aran.

Constància en la recerca de l'eficàcia

Des dels seus inicis, la Comunitat de Regants ha treballat tot buscant l’eficiència i el rendiment i, per això, ha incorporat força millores adaptades a cada època. Així, l’any 1917 es va regular el rec a través d’una primera concessió, que es va ampliar l’any 1999 amb un doble ús: agrícola i industrial. Paral·lelament, a mitjan segle XX es va iniciar un procés per poder impulsar una minicentral hidroelèctrica, que va esdevenir una realitat l’any 2007. Aquesta instal·lació ha permès, a més a més, l’aportació de beneficis econòmics a la Comunitat, que s’han reinvertit en millores de les instal·lacions.

Els darrers anys la Comunitat ha realitzat un important projecte de millora de les infraestructures, tot canalitzant bona part del rec amb l’objectiu de fer-lo més eficient. Recentment s’ha aprovat un projecte, presentat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que permetrà finalitzar la canalització i millorar els sistemes de control informàtic.

Amb la celebració del bicentenari, els comuners volen "recordar totes aquelles generacions passades que van visionar la importància que el regadiu tindria pel poble" a més de "reafirmar el compromís de futur i una gestió de l’aigua eficient i responsable".

Mostrar formulari de contacte