Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La comunitat energètica del Pallars Jussà busca 400 socis per impulsar la participació ciutadana en energies renovables

La comunitat energètica del Pallars Jussà busca 400 socis per impulsar la participació ciutadana en energies renovables

El projecte contempla instal·lar un miler de plaques solars a Tremp, la Pobla de Segur i Isona i Conca Dellà. L'objectiu és aconseguir un estalvi directe en la factura de la llum
Presentació del projecte a la Pobla de Segur (Foto: Energia del Pallars Jussà)
20/07/2022 11:35

Aquesta setmana s'ha presentat a Isona i la Pobla de Segur la comunitat energètica Energia del Pallars Jussà. L’objectiu del projecte, pioner a Catalunya, és promoure la participació ciutadana en les energies renovables amb la implicació inicial d'uns 400 socis. El Pallars Jussà esdevé així la primera comarca catalana en constituir una comunitat energètica més gran que un sol municipi.

La primera de les presentacions es va fer dilluns al Cafè Modern d’Isona, i la segona s'ha dut a terme aquest mateix dimarts al vespre al Molí de l’Oli de la Pobla de Segur. Ambdues sessions han generat un gran interès entre el veïnat i han servit per exposar el projecte de manera oberta. El responsable d’explicar la proposta ha estat Santi Martínez.

Estalvi directe en la factura de la llum

Amb seu a Tremp, Energia del Pallars Jussà preveu instal·lar, en una fase inicial, un miler de plaques solars en nou teulades d’equipaments municipals de Tremp, la Pobla de Segur i Isona i Conca Dellà. Això permetria a la comunitat proporcionar als seus socis una autonomia energètica per a bona part dels seus consums. L’aprofitament de l'energia es descomptaria directament de la factura del client, oferint un estalvi mensual notori. L’únic requisit és que l’habitatge del consumidor estigui situat dins d’un radi de 500 metres de distància d’alguna de les nou instal·lacions fotovoltaiques.

La comunitat ciutadana d’energia contempla una generació fotovoltaica inicial de més de 400 quilowatts, així com una sèrie d'actuacions per maximitzar l'aprofitament de la generació produïda localment. Això serà possible gràcies a sistemes d'emmagatzematge i monitorització, control de demanda i anàlisi de la participació en els mercats locals d'electricitat.

Subvenció 

En total, el cost previst d'aquest projecte per part de la Comunitat Energètica del Pallars Jussà és de 727.000 euros, dels quals 323.000 són aportats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que ha decidit donar suport a la iniciativa a través de l'Institut per a la Diversificació i estalvi de l'Energia (IDAE). En el conjunt d'Espanya un total de 45 projectes, 10 dels quals a Catalunya, es beneficiaran d'aquests ajuts.

Mostrar formulari de contacte