La concentració en defensa de la democràcia omple la plaça dels Oms de la Seu d'Urgell
Més de 1.500 alturgellencs denuncien "l'estat de setge" imposat pel Govern espanyol, en una de les protestes més multitudinàries celebrades a la ciutat. Els partits i entitats convocants refermen la voluntat de fer el referèndum i rebutgen "el retorn a èpoques passades"
Concentració històrica a la Seu d'Urgell en defensa de la democràcia i del referèndum de l'1 d'octubre vinent. Més de 1.500 persones d'arreu de l'Alt Urgell i també de la Baixa Cerdanya han omplert aquest dimecres al vespre la plaça dels Oms per reclamar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i denunciar l'"estat de setge" imposat per les institucions espanyoles a mesura que s'apropa la convocatòria, en una de les reunions polítiques més multitudinàries vistes fins ara a la ciutat. La protesta ha comptat amb la representació de fins a quatre formacions polítiques i de diversos alcaldes de la comarca.
El manifest que s'ha llegit a la plaça comença recordant que "el Govern legítim de Catalunya" va sorgir "d'uns comicis que van registrar la major participació de la història, amb més d'un 70% de votants, i que van donar una majoria parlamentària independentista, compromesa i amb el mandat expressat pels seus votants de culminar el procés sobiranista". El text remarca que "Catalunya viu un moment crucial per al seu futur polític i social" i denuncia que "les operacions de la Guàrdia Civil d'aquests últims dies, escorcollant impremtes, magatzems, mitjans de comunicació privats, empreses de correu postal; i de la fiscalia, cridant a declarar més de 700 alcaldes i alcaldesses catalans, han culminat creuant una línia que mai haurien d'haver creuat"; concretament, "entrant impunement en seus oficials del Govern de la Generalitat i detenint treballadors públics i alts càrrecs".
Per tot plegat, les entitats i partits conclouen que "avui no és un dia normal; és un dia molt trist per a la democràcia d'aquest Estat decadent". I hi afegeixen que "el Govern de l'Estat espanyol, sense cap empara legal, ha suspès de facto l'autonomia de Catalunya amb un únic objectiu: intentar aturar el referèndum convocat pel proper 1 d'octubre, amb l'excusa de no permetre que la ciutadania catalana es pugui expressar a les urnes, ha decidit utilitzar qualsevol mitjà" per "instal·lar un estat de por i setge a Catalunya".
Tot i això, el manifest, que ha llegit l'actor Joel Pla, recorda que aquesta és "una por que els catalans i catalanes ja fa temps que hem abandonat, per substituir-la per la fermesa, la serenitat i el compromís". Per això, el redactat adverteix a l'Estat que "no ens espantaran" malgrat que, recorden, "drets fonamentals com la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa han quedat greument retallats" per "un Govern estatal que no dubta a fer servir tot el seu aparell per fer callar els catalans". Davant d'aquests "atacs directes i contundents", apunten, "els veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats condemnem i rebutgem l'actitud del Govern espanyol, i diem ben alt que no deixarem de reivindicar les urnes i el nostre dret a decidir lliurement el nostre futur polític". Per això, animen a "sortir al carrer per deixar clar que no ens arronsarem".
"La UE i la comunitat internacional no poden mirar cap a una altra banda"
Els col·lectius pro-referèndum també han fet una crida "a la Unió Europea i a la comunitat internacional" per denunciar que "no poden mirar cap a una altra banda" i els interpel·len perquè "el que s'està vivint a Catalunya no ho viu cap altre estat europeu". En aquest sentit, recorden a les institucions internacionals que des de fa anys Catalunya està "defensant la democràcia de forma pacífica i cívica". El comunicat finalitza dient que "ha arribat el moment, serens i tranquils, però ferms i decidits", que la societat "no acceptarà el retorn a èpoques passades" i que "és el moment d'implicar-se i de sortir al carrer" per "davant de cada amenaça, oferir fermesa i un somriure; davant de cada atac, cançons i resistència pacífica", i rebla: "Vam començar votant, i acabarem votant".
La concentració pacífica ha tingut el suport del Partit Demòcrata (PDeCAT), Esquerra Republicana (ERC), la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Catalunya en Comú, Òmnium Alt Urgell i l'ANC Alt Urgell. En aquest sentit, al front de la protesta hi ha hagut la presència de l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i dels portaveus de tres dels quatre grups representats a l'Ajuntament de la Seu (Anna Vives, Francesc Viaplana i Pau Lozano), juntament amb el portaveu de Catalunya en Comú, Jordi Pino, a més a més de diversos alcaldes i alcaldesses d'arreu de l'Alt Urgell, de municipis com ara Montferrer i Castellbò, Ribera d'Urgellet, Organyà i Coll de Nargó. Des del centre de la comarca fins i tot s'ha organitzat, aquest dimecres mateix, un autocar per assistir-hi. Els manifestats han exhibit banderes amb els lemes 'Democràcia', 'Sí' i 'Sense por', juntament amb desenes d'estelades, i han cridat consignes com ara 'No tinc por', 'Independència' i, especialment, 'Votarem!'. La Coral Signum ha actuat després del manifest i ha interpretat les cançons 'Que tinguem sort' i 'L'estaca' i el cant d'Els Segadors.
Al final de la protesta, una part dels manifestants, convocats pel col·lectiu d'Esquerra Independentista i l'ANC, han iniciat una marxa pel centre de la ciutat que ha culminat davant la caserna de la Guàrdia Civil, amb l'objectiu de denunciar els escorcolls indiscriminats dels darrers dies arreu de Catalunya amb relació a l'1-O. Al final, els convocants han fet una crida a "mantenir la mobilització els propers dies" en cas que hi hagi nous atacs a drets fonamentals. Els participants hi han fet diversos càntics durant uns vint minuts, han dipositat clavells a la porta del recinte i han cantat cançons com ara 'Passi-ho bé' i 'El gall negre'.
Després de finalitzar aquesta marxa, un grup de manifestants ha denunciat que una persona els ha llençat una ampolla de vidre des de la finestra d'un pis, a l'altura de l'avinguda de Garriga i Massó. El recipient ha impactat a la cama d'un participant i afortunadament no hi ha hagut conseqüències greus. Tanmateix, el cas s'ha posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra amb l'objectiu de localitzar l'autor.
Concentracions arreu del Pirineu
La de la Seu, tot i ser la més massiva, no ha estat la única de les protestes que s'han dut a terme aquest dimecres a l'Alt Pirineu. Els veïns han sortit al carrer per defensar el referèndum, entre d'altres poblacions, a Oliana, on novament han mostrat el suport a l'alcalde, Miquel Sala, després que poques hores abans havia rebutjat declarar als Jutjats de la Seu.
A Puigcerdà, s'ha omplert la plaça de l'Ajuntament, i a Tremp s'han reunit més de 500 persones. En tots dos casos també s'ha expressat el suport als respectius alcaldes, Albert Piñeira i Joan Ubach, citats a declarar per aquest dijous. D'altres poblacions on la gent s'ha manifestat són Sort, Alp, el Pont de Suert, Esterri d'Àneu i Vilaller, mentre que a la nit a Prullans els habitants han improvisat una cassolada pels carrers del poble. Pel que fa a d'altres comarques veïnes, a Berga s'ha omplert de gom a gom la plaça de Sant Pere i posteriorment, com a la Seu, una part dels manifestants han protestat davant la caserna de la Guàrdia Civil.
Enllaç: Galeria d'imatges
-
Concentració a la Seu en defensa de la democràcia i del referèndum de l'1-O
-
Manifestació pels carrers de la Seu en defensa del referèndum de l'1-O
-
Concentració a Oliana a favor del referèndum (Foto: Ajuntament d'Oliana)
-
Concentració a Puigcerdà a favor del referèndum (Foto: PDeCAT Pirineu)
-
Concentració a Tremp a favor del referèndum (Foto: Jeannine Abella)
-
Concentració en defensa del referèndum a Berga (Foto: Ajuntament de Berga)