Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Confraria de Sant Antoni, a punt per tornar a repartir la Calderada

La Confraria de Sant Antoni, a punt per tornar a repartir la Calderada

Novament es preveu unes 3.000 racions, que es prepararan al llarg de dissabte al matí La celebració també inclou la presentació dels banderers, la benedicció dels animals, els Tres Tombs i la Pujada al Pal

Calderada de Sant Antoni 2014
Calderada de Sant Antoni 2014
15/01/2015 19:46

La Confraria de Sant Antoni Abat de La Seu d’Urgell celebrarà aquest dissabte, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional Calderada. Per a aquesta menja típica d'hivern es fan servir uns 800 quilos de verdures, llegums, carn de porc i vedella.

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà aquest divendres, a 2/4 de 10 del vespre, amb la presentació a les autoritats del nou banderer, que en aquesta edició serà Òscar Canillo Mentruit. El banderer sortint és Albert Soldevila Travé, i el banderer proposat per l’any que ve, Antoni Riu Tarrés. Tot seguit, al Cafè Orient es repartirà la tradicional coca amb vi.

Dissabte, a les 12 del migdia se celebrarà la Missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A la una del migdia es beneiran els animals davant de la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’ i la popular ‘Pujada al Pal’, en què els més agosarats poden pujar fins al capdamunt per aconseguir el gall -sis en total- que s'hi col·loca en una gàbia.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni, que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu, on els mateixos confrares de Sant Antoni reparteixen l'escudella a tots els assistents.

“Cita de ciutat, cita de poble”

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, recorda que el passat mes d'octubre la ciutat va organitzar la tercera Trobada de Ranxos de Catalunya, “tot acollint ranxos, calderes i escudelles d'arreu el país”. Batalla remarca que “va ser un moment especial on la ciutat va exercir de gran amfitrió”. L'alcalde hi afegeix que la commemoració de Sant Antoni “és i serà possible gràcies a l'empenta de tots els homes i dones que des de la Confraria mantenen i potencien la popular celebració”.

De la seva part, els membres de la Confraria agraeixen el suport de tots els col·laboradors i patrocinadors que fan que la festivitat es pugui dur a terme i encoratgen "els urgellencs i la gent dels pobles veïns que vinguin a degustar la típica calderada”.

La confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui, al Passeig mateix, plats i culleres per poder degustar l’escudella i de passada col·laborar econòmicament en l'esdeveniment.

Mostrar formulari de contacte