Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Confraria de Sant Antoni reparteix 7.000 racions d'escudella en la seva tradicional Calderada

La Confraria de Sant Antoni reparteix 7.000 racions d'escudella en la seva tradicional Calderada

La Seu d'Urgell treballa amb sis municipis catalans més en el reconeixement de la celebració per part de la Unesco. La festivitat també ha inclòs la benedicció dels animals i els Tres Tombs

17/01/2020 20:10

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d'Urgell ha repartit aquest divendres unes 7.000 racions d'escudella a totes les persones que s'han acostat fins al passeig Joan Brudieu. Aquesta menja típica d'hivern s'elabora amb més 2.500 quilos de carn de porc i de vedella, verdures i llegums, i s'ha vingut oferint a la població de la capital alturgellenca, almenys, des de 1904, segons la documentació que es conserva sobre la festa de la Calderada. Per aquest motiu, i juntament amb sis municipis més d'arreu de Catalunya, la capital de l'Alt Urgell treballa amb l'objectiu que aquesta tradició centenària pugui, de cara a un futur, convertir-se en patrimoni immaterial per part de la Unesco.

Per tal d'assolir aquest reconeixement, l'organització de la celebració està adherida a la Federació d'Escudellers, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC), que farà enguany la seva trobada a Girona. L'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, ha destacat que els membres de la Confraria de Sant Antoni Abat "són uns grans ambaixadors" de la ciutat, i que el fet de formar part d'aquesta entitat que agrupa colles de set municipis catalans demostra que la capital alturgellenca està "en una zona capdavantera de les tradicions del país".

Fàbrega també ha assegurat que la festivitat de Sant Antoni Abat està molt arrelada a la ciutat i ha subratllat la projecció que suposa que la confraria hagi donat a conèixer l'escudella fora del territori, en països com ara Dinamarca. Per la seva banda, el president d'aquesta entitat, Antoni Muntada, ha ressaltat la importància que té formar part de la FERSHC, a la qual només s'hi poden adherir les colles dels municipis on fa més de cent anys que es duu a terme aquesta tradició.

Tradició urgellenca

Pel que fa al plat, Muntada ha explicat que per elaborar les 7.000 racions que s'han repartit entre les persones que han portat un recipient per endur-se'l a casa, s'han utilitzat més de 700 quilos de carn entre botifarra blanca, negra i de cornes, bull i vedella, entre d'altres. També ha especificat que s'hi han afegit verdures com ara api i col, a més de cigrons i mongetes. L'escudella s'ha cuinat en cinc olles de grans dimensions al bell mig del passeig des de bon matí.

La festivitat de Sant Antoni Abat ha arrencat amb la celebració d'una missa a la catedral, on s'ha dut a terme la benedicció i repartiment del tradicional Panet de Sant Antoni. Després, s'han beneït els animats a l'exterior del temple i, seguidament, tots els participants s'han desplaçat al passeig per fer els Tres Tombs, encapçalats pel banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Jordi Armengol Obiols, acompanyat del banderer proposat i el banderer sortint, Andreu Ramos Isús i Ramon Dolcet Duran, respectivament. A l'acte també hi ha participat amb una nombrosa representació l'Escola Agrària del Pirineu.

Finalment, s'ha repartit l'escudella un cop beneïdes les calderes on s'han cuinat durant tot el matí.

Els actes commemoratius d’aquesta festivitat de Sant Antoni han estat presidits per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, i el nou president de la Confraria, Antoni Muntada. També hi han assistit el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Miquel Sala, entre d’altres representants institucionals i eclesiàstics, acompanyats pels confrares.

  • Calderada de Sant Antoni 2020
    Calderada de Sant Antoni 2020
  • Calderada de Sant Antoni 2020 (Foto: Ajuntament de la Seu)
    Calderada de Sant Antoni 2020 (Foto: Ajuntament de la Seu)

Mostrar formulari de contacte