Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La confraria de Sant Antoni oferirà un any més la tradicional calderada

La confraria de Sant Antoni oferirà un any més la tradicional calderada

La festa dels pagesos, carnissers i cansaladers, en plena Setmana dels Barbuts, es commemora aquest divendres,17 de gener. Els confrares repartiran unes 7.000 racions d’escudella als urgellencs que es congreguin al passeig de Joan Brudieu

Caldera de Sant Antoni 2019 (Foto d'arxiu/Ajuntament de la Seu d'Urgell)
Caldera de Sant Antoni 2019 (Foto d'arxiu/Ajuntament de la Seu d'Urgell)
13/01/2020 15:10

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebrarà aquest pròxim divendres, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 7.000 racions d'escudella. En l'elaboració d'aquesta menja típicament d'hivern es faran servir més de 1.000 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella.

El programa d’actes s’iniciarà aquest dijous, dia 16, a 2/4 de 10 de la nit, amb la presentació del nou banderer a les autoritats de la ciutat. Aquesta figura ha recaigut enguany en Jordi Armengol Obiols, que pren el relleu del banderer sortint, Ramon Dolcet Duran, qui li atorgarà el pendó de l'entitat. El banderer proposat per a l’any vinent és Andreu Ramos Isús.

Celebració popular

Divendres, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia una missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del Panet de Sant Antoni. A la una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i, seguidament, es farà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins al passeig de Joan Brudieu, on es duran a terme els tradicionals Tres Tombs.

Finalment, està prevista la benedicció de la calderada de Sant Antoni, que s’elabora al bell mig del passeig urgellenc. Els mateixos confrares de Sant Antoni repartiran l'escudella a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest indret amb motiu de la festivitat.

Des de 1904

L’alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, en la seva salutació dins del programa de mà que edita per a l'ocasió la Confraria de Sant Antoni, ha remarcat la importància d’aquesta tradició a la nostra ciutat. “Tenim constància documentada de la celebració d’aquesta festa, amb la tradicional calderada, des del 1904, com ens explica l’historiador Lluís Obiols en aquest mateix programa”, remarca el batlle urgellenc. I hi afegeix: “Aquest fet converteix la nostra calderada en una de les més antigues de Catalunya; en una calderada més que centenària”. 

A Catalunya només hi ha set municipis que duen a terme aquesta tradició, els quals estan integrats en la Federació d’Escudellers, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC), una associació que reivindica el paper d’aquestes menges tradicionals que s’elaboren arreu del Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir el reconeixement com a ‘patrimoni immaterial’ per part de la UNESCO. 

Agraïment

Els membres de la Confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell han volgut agrair la col.laboració de totes les persones i patrocinadors que fan que la Festivitat de Sant Antoni es pugui celebrar any rere any. Els confrares, pagesos, carnissers i cansaladers, animen els veïns a gaudir d’aquesta diada i a degustar l’escudella.

Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats per a poder tastar l'àpat al mateix passeig de Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.

Mostrar formulari de contacte