Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Cooperativa Cadí rebrà enguany la Creu de Sant Jordi

La Cooperativa Cadí rebrà enguany la Creu de Sant Jordi

L'Ajuntament de la Seu va dur a terme formalment la petició per a l'atorgament de la distinció, coincidint amb el centenari de l'empresa El Govern català li atorga aquest reconeixement per la contribució a l'economia pirinenca
Cadí Cooperativa - Logo centenari
14/04/2015 17:42

El Govern català ha acordat aquest dimarts concedir la Creu de Sant Jordi a la Cooperativa Cadí de la Seu d'Urgell, tot coincidint amb el seu centenari. Aquesta distinció és un dels màxims reconeixements que es pot rebre per part de la Generalitat de Catalunya.

L'acord assenyala que l'empresa urgellenca és "una de les cooperatives ramaderes més prestigioses del país i la més antiga de l’Estat espanyol del sector lleter". En aquest sentit, s'indica també que "la seva contribució destacada a l’economia pirinenca, singularment a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, ha contribuït amb eficàcia al reequilibri territorial del país".

La proposta de concedir la Creu de Sant Jordi a Cadí SCCL va sorgir de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, que va aprovar el passat mes de setembre dur a terme la petició de forma unànime "pel seu pes i la seva importància, tant històrica com actual". Des del consistori urgellenc s'ha felicitat la cooperativa pirinenca per la distinció.

La Seu d'Urgell, capital del formatge a Catalunya

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, assenyalava en la presentació de la proposta que “la Seu d'Urgell té vocació de convertir-se en la capital del formatge de Catalunya, fet per al qual la Cooperativa Cadí n'és un dels principals arguments”. Batalla també remarcava que "tenir situades a la ciutat dues marques de qualitat alimentària, com són les dues DOP, permet treballar a fons el discurs de producció alimentària de qualitat, vinculada a una gastronomia”.

Empresa pirinenca centenària

L'any 1915, Josep Zulueta i un grup de pagesos clarividents, van fundar la Societat Cooperativa Cadí, esdevenint la primera cooperativa lletera creada a l'Estat espanyol. Actualment Cadí compta amb 120 treballadors i 112 socis ramaders aportadors, que produeixen una mitjana de 175.000 litres de llet diaris, fet que suposa la producció de 9.000 tones de formatge cada any, distribuïdes en 40 referències.

Cadí produeix des de fa anys dos productes que compten amb la distinció de Denominació d'Origen Protegida: Urgèlia, DOP Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya, i la Mantega Cadí, DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Reconeixement a personalitat i entitats catalanes

La Generalitat atorgarà enguany la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

La Creu de Sant Jordi es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

Llistat de premiats

Mostrar formulari de contacte