Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Cooperativa Cadí fa 100 anys

La Cooperativa Cadí fa 100 anys

La firma de formatges i mantega de l'Alt Urgell i Cerdanya celebra el centenari en un acte a la Sala de Sant Domènec, amb la presència del conseller Andreu Mas-Colell. La jornada coincideix amb la data en què la societat es va constituir, l'any 1915

09/10/2015 19:10

La Cooperativa Cadí ha celebrat oficialment aquest divendres, 9 d'octubre, el seu Centenari. La Sala de Sant Domènec s'ha omplert de gom a gom en l'acte central de la commemoració, que culminava tota una setmana d'activitats relacionades amb l'aniversari i que han presidit el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell; l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives; l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el president de Cadí SCLL, Lluís Clotet.

La cooperativa lletera de la Seu va ser fundada el 9 d'octubre de 1915 -data en què va rebre l'autorització estatal- per Josep Zulueta amb l'ajut d'un grup de pagesos. Va ser la primera cooperativa d'aquest tipus a Catalunya i la segona de l'Estat espanyol. Des d'aleshores ha tingut un paper fonamental en l'arrelament i vertebració del territori pirinenc i, especialment, de l'Alt Urgell i Cerdanya.

Andreu Mas-Colell, ha assegurat que "tenir una empresa de 100 anys revela que el país té una fibra forta, ja que ha passat dues guerres mundials, depressions, una guerra civil i dues dictadures". Mas-Colell ha felicitat Cadí per l'aniversari i, sobretot, pel model econòmic que representa i la importància que té per a les comarques a les quals està vinculada.

Proposta per a la Medalla d'Honor de la Ciutat

Albert Batalla, al seu torn, ha anunciat que des del consistori es proposarà concedir la Medalla d'Honor de la Ciutat a la Cooperativa Cadí. L'alcalde urgellenc també ha esmentat el fet que, el marc del centenari, l'Ajuntament de la Seu també ha impulsat els darrers mesos que la Generalitat concedís a la firma la Medalla President Macià al Treball i, més recentment, la Creu de Sant Jordi.

Lluís Clotet ha destacat que a un centenari s'hi arriba "amb l'esforç de molta gent" i ha agraït el suport i la implicació "dels ramaders socis, els treballadors i sobretot dels clients que ens fan confiança". Clotet hi ha afegit que una de les claus de l’èxit de Cadí és "l’obsessió per la qualitat" i que fruit d’aquesta s’han aconseguit dues denominacions d’origen: les de la mantega Cadí i el formatge Urgèlia. 

Reconeixement a Carles Moliné i a Bonaventura Rebés

Durant la celebració institucional s'ha fet un reconeixement especial a Bonaventura Rebés Gomà, president de Cadí durant 35 anys, i també, a títol pòstum, a Carles Moliné Coll, que va ser-ne director durant dues dècades i que alhora era fill de Domènec Moliné Nicola, gerent al llarg de 50 anys (de 1930 a 1980) i personatge clau del desenvolupament del projecte. Aquesta segona distinció l'ha recollit Maria Rosa Fabregat, vídua de Carles Moliné. Després de rebre la placa, Bonaventura Rebés ha volgut expressar la seva "enorme alegria" per la celebració del centenari i ha fet extensiu el seu homenatge a tots els qui conformen Cadí, destacant "la intel·ligència col·lectiva de la Cooperativa".

L'acte ha inclòs el descobriment d'una placa commemorativa del dia del Centenari, una breu explicació de la història de l'empresa a càrrec de Carles Gascón i l'emissió d'un audiovisual sobre el paper dels ramaders en la producció, amb el testimoni de cinc famílies de socis. La celebració s'ha completat amb una actuació del Cor de Cambra Caterva. Els assistents han estat obsequiats amb un exemplar del llibre 'Cadí. 100 anys de Cooperativa', coordinat per Gascón.

Entre els convidats també hi ha hagut els presidents dels Consells Comarcals de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, i de Cerdanya, Ramon Moliner; la directora general de Desenvolupament Rural de la Generalitat; Esther Peña; el diputat alturgellenc a la Diputació de Lleida, Antoni Navinés, i els presidents de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Ramon Surroca; de Lleters de Catalunya, Joan Pijoan; de Llet Nostra, Jordi Riembau; i de la Cooperativa Pirenaica, Joan Travé.

Cadí en xifres

La cooperativa està formada per 130 socis, tots ells de l'Alt Urgell i Cerdanya. Cadí, a més del paper fonamental que ha tingut en l'arrelament de la població al territori, ha impulsat una activitat, l'elaboració de formatges, que dinamitza l'economia local. A més a més, forma part de Cooperatives Lleteres de Catalunya que comercialitza la marca Llet Nostra.

Cada dia entren a la seva planta de producció, en ple centre de la Seu, uns 180.000 litres de llet provinents de 130 explotacions ramaderes de la zona. Un dels trets diferencials de la cooperativa és que la recollida és diària i la llet entra en un temps molt breu al circuit de fabricació Aquest fet dóna als productes unes propietats organolèptiques úniques i molt apreciades. Actualment Cadí té uns 120 treballadors, tots ells del territori. Cada any fabrica 8.200 tones de formatge, 460 de mantega i 450 de mató, formatge fresc i quallada.

L'any 2000 a la cooperativa li va ser concedida la Denominació d'Origen Protegida pel formatge Urgèlia, l'única d'un formatge a Catalunya, i l'any 2003 es va concedir a la mantega, que és una de les poques del món amb denominació.

  • Centenari de la Cooperativa Cadí
    Centenari de la Cooperativa Cadí
  • Commemoració del Centenari de Cadí
    Commemoració del Centenari de Cadí

Mostrar formulari de contacte