La Copa del Món de quilòmetre llançat es decideix novament a Grandvalira
El recòrdman mundial Simone Origone i l'austríac Manuel Kramer es disputen el Globus de Cristall. Les finals del circuit es podran veure aquest divendres i dissabte a la pista Riberal de Grau Roig
Actualització
Els Globus de Cristall de la FIS han entrat a Andorra per segona vegada a la història. Grandvalira acull aquest dijous, divendres i dissabte les finals de la Copa del Món de Quilòmetre Llançat (esquí de velocitat), l'esport sense motor més ràpid del món. Aquest és el sisè any consecutiu que Grau Roig acull aquesta competició i la segona vegada que el títol es decideix a l'estació andorrana.
Aquest dijous al matí s'han fet els entrenaments i les primeres rondes classificatòries. De fet, a causa de la previsió del temps pels propers dies, s'ha fet canvis al programa previst i s'ha avançat aquesta màniga prèvia. Així, aquest dijous la competició ja començarà amb les semifinals de la primera prova, a les 9 del matí, i les finals a 2/4 d'11. Si el temps ho permet, a les 12 del migdia ja es farà la semifinal de la segona competició prevista, mentre que dissabte al matí es disputarà directament la final de l'última prova del calendari. En cas que dissabte el temps impedeixi aquesta última ronda, es comptarà els resultats de les mànegues d'aquest dijous. El lliurament de trofeus és previst dissabte mateix a 2/4 de 7 de la tarda a peu de pistes de Grau Roig.
La pista Riberal, l'única del sud d'Europa preparada per al KM Llançat, té una longitud total de 900 m i una zona de frenada de 450 m. El seu traçat comença a 2.538 m d'altitud, prop del port d'Envalira, i acaba als 2.338 m, amb un desnivell de 200 m als quals cal sumar la torre de 10 metres del punt de sortida. Aquestes característiques tècniques, i factors com el grau de pendent màxim del 74%, permeten als esquiadors agafar velocitats aproximades de 200 km/h.
Ara fa un any, el suís Philippe May va sorprendre amb nou rècord de velocitat en aquesta pista, en arribar als 199,56 km/h. L'edició de l'any passat també va estar marcada pel fet que per primera vegada es podien veure els Globus de Cristall a Andorra i que, també per primer cop, es va proclamar campió de la Copa del Món un esquiador pirinenc, el francès Bastien Montes (SC Gavarnie).
Nova superfície de sortida
Enguany s'espera superar finalment la barrera dels 200 per hora i, per això, la pista incorpora novetats com ara una nova superfície de lliscament a la rampa de sortida que, segons ha assegurat el director de la cursa, Nadal Antor, augmenta l'acceleració inicial i alhora no perjudica les soles dels esquís, d'acord amb les proves que en va fer a Tignes el campió d'Espanya, Ricardo Adarraga.
Pel que fa purament a la competició, la categoria masculina arriba amb més emoció que mai. L'italià Simone Origone (recòrdman mundial amb una marca de 252,98 km/h) i l'austríac Manuel Kramer arriben a Andorra empatats en el liderat del rànquing, amb 780 punts cadascun, i els resultats d'aquest divendres i dissabte decidiran el guanyador. Origone ha estat campió nou vegades, la primera el 2004 i l'última el 2016, mentre que Kramer, de 30 anys, aspira al seu primer títol. El tercer lloc, ja a més distància, l'ocupa Bastien Montes, amb 483 punts. El guanyador de cada prova suma 100 punts.
En categoria femenina, en canvi, el títol ja està dat i beneït. La italiana Valentina Greggio s'ha proclamat novament campiona matemàticament després de guanyar totes les anteriors nou proves i sumar 900 punts. De fet, Greggio no ha perdut cap prova de Copa del Món des de fa tres anys, i en el mateix període també ha guanyat dos Mundials, un d'ells a Grau Roig. El segon lloc també està decidit, per a la francesa Celia Martinez (690), i el tercer lloc l'ocupa Clea Martinez (275).
La Copa del Món d'enguany va començar a Vars (França), el 3 i 4 de febrer, i ha continuat amb dues proves a Salla (Finlàndia), tres a Sun Peaks (Canadà) i dues més a Idre Fjall (Suècia). La penúltima cita, que s'havia de fer ara fa dues setmanes a Erzurum (Turquia) es van cancel·lar.