Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La crescuda del Segre desborda un canal del Pont de Bar

La crescuda del Segre desborda un canal del Pont de Bar

Uns veïns propers a la infraestructura ho atribueixen a un excés de captació d'aigua i demanen que es reguli. Un guàrdia fluvial de la CHE ha visitat la zona per comprovar-ne l'estat
11/05/2016 12:55

La crescuda del riu Segre aquest començament de setmana, a causa de la pluja i el desgel, ha desbordat un canal del terme municipal del Pont de Bar, segons han donat a conèixer uns veïns propers a la infraestructura. De fet, els residents asseguren que no és la primera vegada que això passa, per la qual cosa han demanat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que revisi l'estat d'aquesta concessió, al Salt del Palancar.

Irene Coca, veïna del Pont de Bar, ha afirmat en declaracions a RàdioSeu que aquesta situació ja s'ha donat anteriorment, sempre en episodis d'augment de cabal, i que genera preocupació en les cases i finques properes. Per demostrar el desbordament, ha penjat al portal Youtube dues filmacions, enregistrades aquest dimarts, on es pot veure com l'aigua sobresurt per damunt de capacitat del canal. Els veïns ja havien donat a conèixer la situació i ara n'han volgut deixar constància gràfica.

La reclamant assegura que "aquest no és un fet aïllat" i ho atribueix a que, presumiblement, "l'empresa vol abastar més cabal del permès". Per aconseguir-ho, segons afirma, col·loquen un taulell de fusta a l'embornal per poder obtenir una mica més de litres per segon, cosa que "provoca que l'aigua vessi sovint per llocs on no hauria de vessar, causant el desgast de roques de la feixa i un perill a llarg termini per culpa d'aquest desgast". El canal, segons Coca, té concedit un cabal d'11 m3/s.

Els habitants propers han comunicat la situació a la CHE, a l'Ajuntament del Pont de Bar i, aquest dimecres mateix, al Consell Comarcal de l'Alt Urgell. En aquest sentit, un guàrdia fluvial de la CHE ha visitat avui la zona per emetre un informe i determinar si l'acció és sancionable o bé entra dins de la legalitat. De la seva part, des del consistori han respost que no poden actuar-hi al respecte ja que no és una qüestió de la seva competència.

Més aigua als embassaments

D'altra banda, la crescuda ha provocat que el riu Segre baixi amb molta intensitat al sud de l'Alt Urgell. L'augment de cabal està contribuint a incrementar notablement les reserves dels embassaments d'Oliana i Rialb, tal com es pot comprovar en les imatges que ha penjat al seu perfil de Facebook el fotògraf olianès Jordi Odén.

  • Canal del Salt del Palancar, al Pont de Bar (10.05.16)
  • El riu Segre al pas per Oliana (Foto: Jordi Odén)

Mostrar formulari de contacte