Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La crisi de subministraments, una oportunitat per reactivar la indústria de la fusta al Pirineu català

La crisi de subministraments, una oportunitat per reactivar la indústria de la fusta al Pirineu català

El seu ús porta anys a l'alça i el seu preu s'ha doblat, però una part remarcable del material que es fa servir a Catalunya encara s'importa d'altres països. L'encariment de l'energia i dels carburants poden afavorir l'ús del producte local
Instal·lació d'una paret de fusta a l'allotjament rural Cal Rossa de Taús, a l'Alt Urgell (Foto: ACN)
11/05/2022 11:20

La crisi de subministraments, derivada de l'encariment del preu de l'energia i agreujada pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, propicia noves oportunitats per a l'adquisició d'elements constructius de proximitat. I entre ells hi ha la fusta, de la qual una part molt important de les reserves que té Catalunya són al Pirineu.

El delegat al Pirineu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, Ricard Lobo, assegura que actualment es viu un "moment extremadament delicat" per a la importació de fusta, per les dificultats del transport de materials a escala global. Això ha provocat que el preu de la fusta d'importació s'hagi doblat. Això coincideix amb el fet que la que se n'extreu del Pirineu és "insuficient" per satisfer tota la demanda de Catalunya, on els darrers quinze anys s'ha constatat que el seu ús ha anat augmentant en la construcció d'habitatges i equipaments. Per tot plegat, s'obre la possibilitat de reactivar un sector que fins no fa tants anys havia tingut una notable importància econòmica arreu del Pirineu català.

Lobo espera que, amb l'actual crisi global, el sector de la fusta català es pugui "reconduir" i es torni a construir d'una manera "més raonable" en termes econòmics, tenint en compte també que, a escala internacional, la fusta és un dels materials que s'ha encarit més. Aquesta situació pot derivar en una disminució del seu ús, trencant així la tendència que, de forma progressiva, es venia registrant a l'alça en els darrers anys. De fet, aquesta ha estat motivada per la seva qualitat com a element d'aïllament, cosa què l'ha convertit en una icona de l'arquitectura sostenible, ja que la seva aplicació permet estalviar energia.

Economia circular i màxima eficiència energètica

Precisament, activar l'economia circular i buscar la màxima eficiència han estat alguns dels principis que han portat als propietaris de la casa rural de Cal Rossa de Taús, al municipi de les Valls d'Aguilar, a seguir apostant per la fusta del Pirineu en la construcció d'un nou edifici. L'urgellenc Xavier Escribà, un dels responsables de Cal Rossa, ha explicat a l'ACN que han aconseguit que el cost per metre quadrat en climatització en un any sigui inferior a un euro, gràcies a l'aïllament amb aquest material i l'orientació cap a la cara sud, la que rep un major impacte dels rajos solars. A més a més, Escribà destaca la importància que té el fet de no haver de dependre del cost energètic, sobretot ara que veuen que aquest "s'ha disparat".

Xavi Escribà explica que destinaran el nou edifici a apartaments turístics, tot fent una especial incidència en el fet que aquests comptaran amb un espai per teletreballar perquè, assegura, la connexió a Internet ho permet. Així, el també tècnic informàtic detalla que la casa tindrà quatre habitacions -dos per planta- i una zona comunitària amb terrassa a la part superior. El cost de construcció és al voltant d'un 10% més car que amb l'ús d'altres tipus de material més convencionals. Tot i això, assegura que aquest increment es recupera amb l'estalvi energètic que proporciona l'habitatge i que, tot plegat, aporta un "valor afegit" a la seva filosofia d'oferir activitats d'ecoturisme a la zona del Boumort, coneguda sobretot durant la temporada de la brama del cérvol.

De la seva banda, la directora arquitectònica d'aquesta obra, Marta Guàrdia, també assenyala que un projecte d'aquest tipus parteix de la base de l'estalvi energètic. Guàrdia detalla que els aïllaments són "considerables", amb 16 centímetres de fusta en façana i de 28 en coberta, i que l'orientació de les cases és un element que antigament ja es tenia molt en compte als pobles de muntanya, conscients de la importància de la radiació solar per escalfar-se a l'hivern.

A més a més, l'arquitecta assegura que cada cop hi ha més clients que estan "sensibilitzats" amb la importància de l'ús de la fusta com a material de construcció, que ja era tradicional al Pirineu.

Mostrar formulari de contacte