La CUP afirma que les inversions dels pressupostos de la Generalitat evidencien "manca de propostes per al Pirineu"
El partit creu que no s'hi contemplen recursos per a benestar i família, agricultura o habitatge. També critica el que considera un excés d'inversió en l'àmbit de l'esquí
La CUP considera que els pressupostos de la Generalitat per aquest 2020 "només persegueixen perpetuar" un model territorial per a l'Alt Pirineu i Aran basat en el turisme i "sense cap projecte viable i diversificat" per aquesta zona, segons ha expressat la formació en un comunicat. En aquest sentit, des del partit asseguren que no hi ha "cap inversió" als àmbits de benestar i família, agricultura, ramaderia, habitatge social o indústria, i que "l'única inversió en aquest darrer apartat" (164.000 euros) va destinada a fer millores a l'estació d'esquí de Boí-Taüll (Alta Ribagorça). A més, la formació lamenta que la partida de turisme també vagi a parar als complexos de neu que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat.
En el comunicat, la CUP posa de manifest que el sector agrícola "té un minúscul pes" al Pirineu, com també el sector secundari, que veuen "pràcticament testimonial", i valoren com "un greuge" el que qualifiquen d'"'alta dependència del territori pel turisme, sobretot a l'Aran". En aquest sentit, es pregunten si les inversions en aquest àmbit "acaben sent part de les millores que el COI demana a la candidatura de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona".
Pel que fa a l'habitatge, els cupaires diuen que "és molt sorprenent" que aquesta partida s'acabi destinant, en la major part, a obres de caire cultural com la Casa Haro de Les (Val d'Aran) o la biblioteca de Sort, a més de la urbanització de la zona de l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell. Així, assegura que la zona esta patint "una enorme gentrificació de lloguer turístic i de segones residències" i que "l'accés a l'habitatge a l'Alt Pirineu i Aran no és cap prioritat per al Govern".
Dins l'àmbit energètic, des de la CUP afirmen que l'executiu "oblida" que té centrals hidroelèctriques amb concessions caducades que han de "revertir a mans públiques" i afegeix que assumir-ne la gestió "podria ser una font d'ingressos" per al Pirineu. També es critica que no hi hagi "una aposta clara pel transport públic" i que tampoc es vulgui assumir, íntegrament, la gestió de l'Hospital de la Seu d'Urgell, com tampoc construir una residència a la capital alturgellenca. La formació anticapitalista opina que el model del Sant Hospital "és caduc i ineficaç" i que "l'infrafinançament l'ha portat a una precarietat en el servei i una manca d’especialistes insostenible". Pel que fa a la residència, manifesten que és "una necessitat urgent i reclamada de forma unànime".
Des del partit conclouen que el desequilibri territorial del Pirineu "cada cop s'accentua més" i acaba comportant "envelliment, despoblament, precarització dels llocs de treball, manca d'expectatives de futur per als joves i un parc d'habitatge destinat majoritàriament a segones residències". En aquest sentit, insten a "repensar" el model i apostar per programes per a "la fixació de població, la millora de les comunicacions o el desplegament de la fibra òptica, entre d'altres".
Crisi sanitària
Pel que fa a la crisi sanitària de la COVID-19, el grup parlamentari considera que la nova situació "no ha fet més que posar de manifest la caducitat del sistema econòmic capitalista", que qualifiquen de "voraç i destructor", i li atribueixen que "no tan sols posa en risc la nostra subsistència com a espècie sinó també el futur del nostre planeta". A més a més, auguren que "aquesta crisi és el preludi d’una greu crisi econòmica i social que haurem d’afrontar en els propers mesos" i prediuen que "com sempre, les classes populars" seran les que en patiran "les conseqüències més nefastes".
Finalment, el comunicat qüestiona que des del Govern català, "tot i la gravetat de la situació", es volen aprovar uns pressupostos que. des del punt de vista de la CUP, volen "perpetuar un sistema i un model territorial basat en el monocultiu del turisme i sense cap projecte viable i diversificat que faci del Pirineu un lloc on valgui la pena viure".