Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP de la Seu demana concretar la construcció d'una residència pública municipal

La CUP de la Seu demana concretar la construcció d'una residència pública municipal

El grup municipal urgellenc ha presentat una moció, que es debatrà en el ple de dilluns vinent, en què destaca que el nou equipament s'ha fet encara més necessari després de la crisi de la COVID-19
Ajuntament de la Seu d'Urgell
09/07/2020 20:27

La CUP presentarà en el proper ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, que se celebrarà dilluns vinent, 13 de juliol, una moció per construir una residència pública municipal a la capital de l'Alt Urgell. La formació cupaire destaca que la petició és un eix "prioritari" del seu programa, ja que aquest equipament, després de la crisi de la COVID-19, "s’ha fet més necessari que mai".

El text insta a la constitució de forma immediata d’una comissió amb participació de tots els grups polítics, entitats socials i tècnics, que plantegi les diferents opcions on ubicar la nova residència. Així mateix, sol·licita que es convoqui un ple extraordinari durant aquest any en què s’aprovi la situació, el format i el concepte de la instal·lació. Un altre punt que es demana és incloure les inversions necessàries al pressupost del 2021 per fer realitat el projecte abans del 2022.

La CUP remarca que "l’evolució de la societat actual fa que la necessitat d’una part de veïns i veïnes d’internar en un centre sociosanitari sigui cada vegada més gran", però manifesta que el nombre de places actual és "ridícul", tenint en compte que la Fundació Sant Hospital compta amb un espai per a 14 usuaris, que a través d’una subvenció de la Diputació de Lleida s’està ampliant a 40. "Malgrat aquesta ampliació estem per sota de les necessitats actuals i encara més amb una previsió d’envelliment progressiu de la població", assenyala el grup municipal.

En la moció, la formació també assenyala que la recent crisi sanitària de la COVID-19 "ha evidenciat que la privatització de les residències i el fet de convertir el dret a envellir dignament en un negoci han desembocat en un model enfocat a generar beneficis a costa de la dignitat i la vida dels nostres avis i àvies". I afegeix: "Davant aquesta situació d’urgència social cal que una nova residència municipal sigui una de les prioritats del moment".

En relació amb les opcions de futur, la CUP indica que "una possibilitat seria assumir directament la gestió del centre sociosanitari de la Fundació Sant Hospital en paral·lel a la dissolució d’aquesta, i que la nova residència municipal faci un plantejament de les necessitats a llarg termini per tal de garantir que no hi hagi veïns i veïnes que es quedin sense plaça". L'equipament hauria d'incorporar també serveis que ajudin a descarregar les feines de les famílies, "majoritàriament les dones", amb la finalitat de millorar  la seva qualitat de vida. La formació concep la residència com "un servei obert a la ciutat, que tingui un programa de suport adreçat a les famílies cuidadores que tenen al seu càrrec persones grans i amb dependència".

La CUP concreta que l'equipament hauria d'esdevenir "un centre de serveis a la tercera edat, impulsant programes, iniciatives i serveis que ajudin a mantenir l’autonomia sempre que sigui possible, dignifiquin la tercera edat i l’obrin a la societat". El text de la moció especifica que "la cura i l’atenció als diversos membres de la nostra societat, especialment aquells sectors dependents i per tant més vulnerables ha de ser una prioritat com ciutat. No podem seguir deixant únicament, a les entitats religioses  i famílies aquesta responsabilitat que com a societat tenim".

Per a la CUP, "l’obertura de la Residència Pública Municipal ja va tard; va tard per molts dels nostres avis i àvies, i va tard per a moltes famílies. De nosaltres depèn que això continuï així o de posar fil a l’agulla, la residència és un equipament essencial, necessari i urgent que no es pot dilatar més en el temps".

Paral·lelament, la CUP ha anunciat que demanarà al Govern de la Generalitat que traspassi als municipis les competències sobre les residències de gent gran.

 

 

Mostrar formulari de contacte