Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP de la Seu presenta noves propostes per afrontar la crisi del COVID-19

La CUP de la Seu presenta noves propostes per afrontar la crisi del COVID-19

Entre d'altres mesures, demanen una moratòria en el pagament de lloguers i proveïments bàsics, una rebaixa en les taxes i oferir assessorament laboral. També plantegen el seguiment de l'evolució de col·lectius vulnerables

La Seu d'Urgell (Foto: arxiu)
La Seu d'Urgell (Foto: arxiu)
23/03/2020 11:50

El grup de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha proposat aquest dilluns noves mesures socials per afrontar la crisi derivada del COVID-19. La formació municipal ha indicat en un comunicat que des de l'inici de la situació actual ja ha plantejat diverses idees i s'ha posat a disposició del govern municipal, però consideren que cal "evitar que els urgellencs i urgellenques paguin la crisis econòmica que se’n deriva" i que calen mesures complementàries de caire social "que caldrà implementar mentre estigui en vigor el confinament i l’estat d’alarma", aprovat per decret del Govern espanyol, o bé "per qualsevol altre hipotètic confinament futur decretat pel Govern de la Generalitat".

En matèria d'habitatge, la CUP demana "que el consistori faci front comú amb la resta d’administracions locals de Catalunya i de la Generalitat per pressionar al govern espanyol per tal que aprovi una moratòria en el pagament dels lloguers". I dins de les diverses accions solidàries endegades a nivell local, fan "una crida als propietaris d’habitatges llogats a no cobrar les mensualitats del lloguer als inquilins". Sobre aquesta possibilitat, creuen que "l'Ajuntament hauria de mediar entre propietat i llogaters per tal de facilitar aquests acords solidaris, i a canvi de bonificacions en el pagament de  l’IBI".

En serveis municipals, la formació anticapitalista creu que cal una rebaixa en el pagament d’aquestes taxes "en un context de caiguda dels ingressos familiars", com també no cobrar la part proporcional del quadrimestre de la quota fixa ni el primer tram de consum (fins a 16m3) en el pagament del servei municipal d’aigua potable, i no cobrar la part proporcional del quadrimestre de la taxa de recollida d'escombraries, tant a habitatges com a locals comercials tancats a causa del confinament. 

Quant als serveis de gas i aigua que no estan en mans d’empreses municipals ni mancomunades, la formació encapçalada per Xènia Antona proposa que l’Ajuntament les insti a aplicar una moratòria en el pagament dels rebut "i lògicament, a no permetre cap tall en cas de no pagament mentre duri el confinament".

Un altre apartat del paquet de propostes fa referència als dubtes de treballadors i treballadores davant la situació de crisi i excepcionalitat. Concretament, la CUP planteja que l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament ofereixi assessorament laboral: a autònoms, per a les línies d’ajuts que s’han obert i s’obriran des de les diverses administracions públiques; als treballadors, amb especial atenció als transfronterers; i per tenir un registre del nombre d’ERTO realitzats a la Seu d’Urgell i instar al Consell Comarcal a actuar com a mediador. Finalment, demanen garantir que ni les empreses municipals ni les empreses subcontractades no facin cap acomiadament ni cap ERTO.

En cinquè lloc, amb relació al CAPAU, el comunicat planteja "fer un seguiment del correcte funcionament de la targeta moneder a les famílies amb fills i filles beneficiàries de les beques menjador dels centres escolars". D'altres idees que han posat sobre la taula són incrementar, de forma preventiva, la partida pressupostària d’aprovisionament d'aliments per a la gent més vulnerable, promocionar el telèfon de consultes generals i d’emergències per tots els mitjans disponibles, fer un seguiment de la gent gran, dependents i treballadors afectats per ERTO; un registre de persones i famílies que estan rebent alguna ajuda, i concretar les persones destinatàries dels àpats cuinats i portats a casa per l’empresa pública  IAUSA, com també ampliar el servei a usuaris del Banc d’Aliments, dependents i persones confinades.

En relació a les partides pressupostàries extraordinàries de suport a les empreses i als autònoms de la Seu, anunciades pel govern municipal, des de la CUP considerem que caldrà determinar l’import total d’aquesta partida i concentrar les ajudes en aquelles empreses que puguin acreditar pèrdues anuals i no realitzin cap ERTO ni acomiadament.

Finalment, la formació cupaire vol que es posi "a disposició de la salut pública tots els serveis de la sanitat privada que hi ha a la Seu, com per exemple l’empresa Doctus tot evitant-ne el tancament, i "posar els seus espais i professionals a funcionar dins l'organització de la salut pública a la Seu i comarca". Pel que fa a la compra d’aliments, creuen que cal recomanar a la població que prioritzin la compra d'aliments de proximitat i reobrir el mercat municipal només amb les parades d'aliments, sempre que es puguin garantir les mesures de protecció.

El text acaba demanant un control de les mesures de seguretat dutes a terme en locals comercials oberts -tot sancionant aquells que no compleixin els protocols de seguretat- i agraeix "la gran feina que està realitzant tot el personal sanitari", alhora que mostra "tot el suport a tots els treballadors i treballadores que encara es veuen obligades a anar a treballar en sectors no essencials", motiu pel qual creuen que cal "implementar mesures de confinament més dràstiques i valentes perquè tothom que no treballi en un servei essencial es quedi a casa".

Participació pirinenca al cicle 'L'esquerda'

D'altra banda, aquest dissabte representants de la CUP i Arran al Pirineu han participat al cicle virtual 'L'esquerda', que ha organitzat Arran en el marc de l'actual confinament. Bernat Lavaquiol, regidor a l'Ajuntament de la Seu, i Marcel, un membre d'Arran Cerdanya, han ofert una xerrada titulada 'L’expansió del coronavirus al Pirineu i altres destrosses del turisme al Pirineu', en la qual, entre d'altres aspectes, denuncien els "desplaçaments de població benestant de l'AMB cap a segones residències del Pirineu" els darrers dies tot i les crides al confinament.

Des de la CUP i Arran recorden que "al Pirineu hi ha una població molt envellida, era un territori sense presència de COVID i presenta una activitat agrària i ramadera important, que fa que hi hagi feines que no es puguin deixar de fer". Per això, consideren "egoista, irresponsable i insolidària" l'actitud dels qui han trencat d'aquesta manera les crides a quedar-se al domicili habitual.

El segon bloc de la xerrada va estar dedicat a la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'Hivern, en què es va reiterar el rebuig de la CUP a aquest projecte i la crítica a la manca d'informació sobre el seu desenvolupament. La formació anticapitalista creu que organitzar uns Jocs "pot hipotecar l’economia del Pirineu durant dècades" i ho veuen "inviable" pel fet que "tots els models climàtics anuncien que la cota de neu augmentarà de manera dràstica en els propers anys i moltes pistes d’esquí quedaran inutilitzables". També creuen que la candidatura crearà "feines precàries, temporals i mal retribuïdes".

Mostrar formulari de contacte