La CUP de la Seu proposa la reobertura del mercat municipal
La formació cupaire creu que seria "un exercici de sobirania alimentària" i ho veu viable complint "amb totes les mesures de seguretat"
La CUP de la Seu d’Urgell ha proposat la reobertura del mercat municipal de la Seu d’Urgell "amb totes les mesures de seguretat" i "com un exercici de sobirania alimentària". La formació cupaire argumenta la petició tenint en compte que compta amb el suport de la Generalitat, que ha donat un seguit d'indicacions i protocols per respectar les mesures de protecció i evitar aglomeracions en aquest tipus de comercialització.
Per a la CUP, mantenir aquests punts de venda de proximitat té avantatges en l'àmbit de la salut i de la seguretat, ja que és més fàcil garantir la distància entre les persones que en espais comercials tancats, i es produeix menys manipulació de productes i, per tant, més higiene. El grup municipal també indica que hi ha espai suficient als carrers i places del centre històric de la Seu per distribuir parades en llocs que es considerin segurs i distanciats. A més a més, "a causa del confinament i el menor nombre de paradistes hi hauria menys afluència de ciutadans i ciutadanes", s'afirma.
La decisió de la CUP de la Seu d’Urgell, assessorada per l’organització nacional anticapitalista, es basa en resolucions oficials de les institucions polítiques i recomanacions de les principals organitzacions del sector primari. Així, es tenen en compte les mesures de seguretat del PROCICAT i la Direcció General de Protecció Civil sobre Mercats municipals; la resolució SLT/720/2020 i indicacions del Dept. d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (punt 1.H), a més de propostes d’Unió de Pagesos, Arran de Terra, Assemblea Pagesa i Xarxes de sobirania alimentària.
Alternativa a supermercats i grans superfícies
La formació cupaire assenyala que durant els primers dies de la crisi, molts ajuntaments van decretar el tancament dels mercats setmanals a l'aire lliure. Tanmateix, i un cop esclarides les limitacions del confinament, "molts col·lectius de sobirania alimentària i pagesia han reivindicat l'obertura parcial de punts de distribució de productes de proximitat com a alternativa a les grans superfícies i hipermercats i tenint en compte que les mesures de confinament es poden perllongar".
La CUP de la Seu especifica que en les diferents trobades amb el govern municipal ha proposat l’estudi d’una possible reobertura, "però s'ha rebutjat des l’alcaldia". En aquest sentit, "davant la negativa a estudiar i treballar sobre un calendari de reobertura i de planificar una logística segura, l’organització anticapitalista ha decidit fer públics els motius i justificació d’aquesta proposta".
El grup municipal considera que "cal garantir la distribució d’aliments de proximitat i de qualitat", afegint que "uns aliments amb menys intermediaris són més segurs en termes alimentaris i sanitaris; són aliments més sans, frescos i de temporada que potencien el sistema immunològic". A més a més, la formació anticapitalista remarca que "urgeix donar sortida a la producció agrícola i agroecològica de la comarca i el Pirineu". Finalment, manifesta que "són productes que han patit un menor encariment i per tant, més accessibles als col·lectius més vulnerables o en risc d’exclusió social".