Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP de la Seu sol·licita l'aplicació de noves mesures socials per la crisi del coronavirus

La CUP de la Seu sol·licita l'aplicació de noves mesures socials per la crisi del coronavirus

La formació cupaire proposa la intervenció municipal en el pagament de lloguer d'habitatges i l'assessorament laboral dels treballadors. Petició perquè la brigada de sanitaris cubans destinats a Andorra donin suport al Sant Hospital

Sanitaris cubans (Foto: Racó Català)
Sanitaris cubans (Foto: Racó Català)
01/04/2020 21:20

La CUP de la Seu d'Urgell ha sol·licitat novament aquest dimecres l'aplicació de mesures socials urgents contra l'exclusió social a causa de la situació d'emergència pel coronavirus. El grup municipal demana la intervenció municipal en el pagament del lloguer d'habitatges i en l'assessorament laboral dels treballadors.

La primera demanda insta el consistori urgellenc a fer una crida a la solidaritat dels propietaris en aquests moments de crisi sanitària i econòmica perquè no cobrin les mensualitats als seus inquilins. També proposa que l'Ajuntament faci de mediador entre arrendataris i llogaters per promocionar i facilitar aquests acords, i que com a contrapartida als propietaris, els faci bonificacions en el pagament de  l’IBI dels seus immobles.

La segona proposta fa referència a l’assessorament laboral, "pels molts dubtes que sorgeixen entre els treballadors i treballadores". La CUP creu que l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament urgellenc podria oferir aquest servei. "L’experiència acumulada haurà de permetre mantenir aquest assessorament més enllà del confinament", s'assenyala. En concret, el grup planteja orientar els autònoms per a les línies d’ajuts que s’han obert i s’obriran des de les diverses administracions públiques, i oferir informació laboral i sindical, amb especial atenció als treballadors transfronterers. Finalment, la formació cupaire veu adient que hi hagi un registre del nombre d’ERTO realitzats a la Seu d’Urgell, i demana que s'insti el Consell Comarcal a fer el mateix en l'àmbit alturgellenc i actuar com a mediador.

La CUP puntualitza que les seves peticions socials ja s'han formulat en les reunions amb l’equip de govern i públicament. "Algunes han estat acceptades i d’altres ja s’estan implementant", però afegeix que "davant les dificultats de moltes famílies és important actuar en relació amb aquestes qüestions concretes".

Petició d'ajuda a la brigada de sanitaris cubans

En un altre ordre de coses, la CUP explica que la setmana passada va demanar a l'equip de govern de l’Ajuntament de la Seu i al Patronat de la Fundació Sant Hospital que se sol·licités l’ajuda de la brigada de sanitaris cubans que estan treballant de forma solidària a Andorra contra la crisis de la COVID-19. El grup municipal creu que pot ser una ajuda "fonamental" per a la comarca i pels hospitals comarcals veïns.

En aquest sentit, informa que la CUP Crida Constituent ha sol·licitat aquest dimarts al Departament de Salut que s’acceleri la petició d'un equip mèdic especialitzat com els que ja treballen a Itàlia i Andorra, a la República de Cuba. Davant el context de greu emergència sanitària provocada per la COVID-19 i el col·lapse de les necessitats de personal mèdic al sistema de salut català, els anticapitalistes consideren que s’han de buscar alternatives "ràpides, segures i eficients".

La formació ha suggerit al Departament de Salut la possibilitat que l’equip mèdic cubà que en aquests moments es troba a Andorra i que està format per 39 persones (12 doctors, 26 infermers i un especialista en logística, UCI i ventilació mecànica), pugui compartir activitats amb els centres sanitaris més propers, com podrien ser els hospitals de la Seu d’Urgell, Puigcerdà o Berga. A banda, s’ha traslladat la necessitat de sol·licitar una brigada mèdica que pugui donar resposta a la resta del territori català o allà on més es requereixi.

L’organització política ha recordat que la comunitat científica internacional reconeix en el sistema sanitari cubà un gran nivell tècnic i d'èxit social. "Alhora, que la República de Cuba, guiada pel principi de la solidaritat en la salut, porta més de 50 anys realitzant missions sanitàries arreu del món", s'assevera. La CUP recorda que "fruit d’aquesta realitat ja són més de 40 els països que han demanant col·laboració cubana per fer front a la lluita contra la pandèmia".

També remarquen que la solidaritat en forma de brigades mèdiques és possible gràcies a un sistema sanitari, de recerca mèdica i d’indústria farmacèutica, 100 % públics i gratuït, malgrat les limitacions que els imposa el bloqueig que la illa pateix des de fa dècades.

 

Mostrar formulari de contacte