La CUP de la Seu vol recursos per a la Comissió de Transparència i Participació ciutadana
El grup municipal presentarà al pròxim plenari una moció per activar-la, així com una pregunta sobre l'execució d'una moció aprovada fa més d'un any sobre habitatge
La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de la Seu d’Urgell presentarà al pròxim dilluns una moció al ple municipal per desencallar la Comissió de Transparència i Participació Ciutadana. El text proposarà dotar-la de recursos suficients per a fer-la operativa.
El grup municipal considera que aquesta comissió està paralitzada perquè l'equip de govern no hi destina els recursos necessaris i perquè no prioritza les seves propostes i tasques. "Això ha provocat que la majoria de temes treballats, consensuats i acordats entre tots els grups esperin en un calaix a veure la llum", remarca el regidor cupaire Pau Lozano. La CUP denuncia que a la manca de recursos inicial s’ha afegit la baixa de la secretària de la comissió, que després de quatre mesos continua sense cobrir-se.
Gestió d'habitatges buits
D'altra banda, la Candidatura d’Unitat Popular també presentarà a la sessió plenària una pregunta sobre la moció aprovada ara fa 15 mesos per a la gestió dels habitatges buits del municipi. El grup va presentar un text, que es va aprovar, sobre la gestió dels actius propietat dels bancs i empreses per a lloguer social, en la qual es proposava diversos acords per gestionar-los.
La moció instava a tenir coneixement dels habitatges buits del municipi a través d'un estudi del parc vacant d'habitatge i, un cop avaluats, aplicar les accions que en permetessin la gestió municipal, posant en pràctica les mesures que la Llei d'habitatge (s'esmentava la Llei 24/2015, però com que està suspesa quedaria vigent la Llei 18/2007) preveu per evitar la desocupació permanent i injustificada d'immobles. La proposta també demanava la territorialització de la gestió dels pisos de la SAREB.
Posteriorment, i per a garantitzar-ne la gestió pública, la CUP proposava la creació d'un parc públic d’habitatges en règim econòmic accessible, que incorporés aquests pisos buits per destinar-los al lloguer social, traslladant la informació al ciutadà com a mesura de transparència i de gestió directa. Per últim, la moció donava prioritat al fet que se supervisés i garantís el compliment de l'article 5 i disposició final segona de la Llei 24/2015 (actualment en vigor), en què s'especifica que no es poden produir desnonaments ni talls de subministraments que puguin generar una situació de manca d’habitatge en persones i unitats familiars que es troben en situació de risc d’exclusió residencial.
Només disponible l'estudi del parc vacant d'habitatge
La CUP assenyala que dels punts acordats i aprovats per unanimitat al ple del passat 11 de novembre de 2015, tan sols s'ha presentat l'estudi del parc vacant d'habitatge. Tot i valorar positivament la finalització de l'estudi, el grup lamenta que tenint a disposició la informació necessària per dur a terme accions per remeiar la desocupació "no s'hagi utilitzat encara per a res". La Candidatura d'Unitat Popular entèn que els mesos transcorreguts han estat suficients perquè l'equip de govern expressi més voluntat d'acció en aquests tema. "Volem demanar explicacions perquè es compleixi la moció i es facin realitat les mesures acordades per disposar d'habitatges per al lloguer social", remarca Lozano.