Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP del Pallars denuncia que la CHE assumeix el retorn a control públic "d'infraestructures ruïnoses"

La CUP del Pallars denuncia que la CHE assumeix el retorn a control públic "d'infraestructures ruïnoses"

Critica que les 14 centrals amb concessions caducades i que generen "grans beneficis" segueixen en mans privades
Embassament de Talarn (Foto: ACN)
14/05/2020 23:04

La CUP del Pallars ha denunciat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) assumeix la reversió a control públic d'infraestructures "ruïnoses" mentre manté que les centrals que generen "grans beneficis" segueixin a mans privades, tot i tenir les concessions caducades.

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre 2021-2027 només es preveuria el retorn a control públic d'una sola central a l'Alt Pirineu i l'Aran. Es tractaria de la minicentral de Mal Pas, ubicada al riu de Santa Magdalena, a Llavorsí. Segons indica la CUP, "no es tracta de cap de les 14 centrals al Pirineu amb més de 75 anys d'explotació i, per tant, amb les concessions totalment caducades". Els anticapitalistes consideren aquest fet és "una presa de pèl per al territori".

La central inclosa al Pla Hidrològic té 3 Mwats de potència i es va construir l'any 1998. La seva concessió és per 40 anys, i caducaria el 2038. Segons ha notificat la CUP, es tracta "d'una infraestructura de baixa potència que té uns costos de manteniment molt alts i que ha de pagar unes taxes molt elevades a 6 entitats locals per ocupació de terrenys (més de 100.000 euros/any)". La central "no és productiva durant tot l'any a causa de la falta d'aigua durant l'estiu".

Instal·lació poc rendible

La formació anticapitalista ha explicat que la seva ubicació a la part baixa del riu i sota l'estació d'esquí de Port-Ainé, en una zona de forts pendents i amb greus problemes d'erosió, fa que "acumuli gran quantitat de sediments a la seva cambra d'aigües, que obliguen a dragar la presa periòdicament". Les feines de buidatge han de complir els requeriments i limitacions que imposa el Parc Natural de l'Alt Pirineu, fet que comporta "un encariment dels treballs" i que fa "molt poc rendible la instal·lació".

Des de la CUP Pallars es lamenta que, mentre "es mantenen concessions caducades i fraudulentes per centrals que generen milions d'euros de benefici que s'embutxaquen les empreses elèctriques, només es vol revertir a gestió pública una minicentral totalment deficitària".  La CUP sentencia que "una vegada més, "s'aplica la recepta neoliberal de privatitzar allò que dona beneficis i nacionalitzar les pèrdues".

Els cupaires assenyalen que, amb aquestes accions, l'administració "només vol justificar la suposada inviabilitat de la gestió pública de l'energia, afavorint que les empreses elèctriques puguin continuar explotant els rius i extraient beneficis d'un recurs públic com és l'aigua".

Mostrar formulari de contacte