Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP i Arran de l'Alt Urgell mostren a Damià Calvet el seu rebuig a la candidatura Pirineus-Barcelona

La CUP i Arran de l'Alt Urgell mostren a Damià Calvet el seu rebuig a la candidatura Pirineus-Barcelona

La formació cupaire reclama al conseller de Territori que el Govern publiqui l'informe complet del projecte, el pressupost previst i la data del referèndum

Concentració de la CUP i Arran contra la candidatura Pirineus-Barcelona (Foto: Arran Alt Urgell)
Concentració de la CUP i Arran contra la candidatura Pirineus-Barcelona (Foto: Arran Alt Urgell)
20/07/2020 11:05

Una desena de membres de la CUP i Arran de l'Alt Urgell es van concentrar aquest divendres passat a la porta del Centre Cultural Les Monges, a la Seu d'Urgell, per mostrar el seu rebuig a la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. El col·lectiu va dur a terme la protesta en el marc de la visita a la capital alturgellenca del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que assistia a una reunió de la Taula Estratègica de les Estacions de Muntanya, en la qual es va presentar el Llibre Blanc d'aquest sector, un dels que genera més activitat econòmica a l'Alt Pirineu i Aran.

Els concentrats van exhibir cartells de la seva campanya contra els Jocs i i van demanar poder parlar amb Calvet, una proposta que el conseller va declinar tot adduint que en aquell moment no podia perquè havia d'entrar a la reunió. Entre els assistents hi havia Bernat Lavaquiol, regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, que va manifestar posteriorment que considera que aquest fet és "una altra constatació que aquest macroprojecte olímpic s'està fent d'esquena al Pirineu", malgrat el suport que hi han mostrat al llarg dels darrers anys molts ens locals i entitats sectorials de l'Alt Pirineu i Aran.

A grans trets, la formació cupaire ha reiterat que reclamen a la Generalitat tres punts bàsics amb relació a aquest projecte: que es faci públic el "projecte complet i els informes econòmics i mediambientals", el "pressupost i despesa pública prevista" i la "data del referèndum al territori". I hi afegeixen que, quan això s'hagi fet, entendran que el Govern "faci la seva campanya" per defensar la candidatura. Paral·lelament, entre els diversos motius que Bernat Lavaquiol ha adduït per oposar-se a la proposta hi ha l'actual envelliment i despoblació de l'Alt Pirineu, l'absència de centres de recerca a la regió, el dèficit en transport públic, el "context d'emergència climàtica" i el que qualifica de "cronificació del turisme". El regidor també considera que les inversions vinculades als Jocs "no han de ser una prioritat" i que abans s'ha de recuperar despesa en serveis bàsics.

Calvet defensa la importància de les estacions de muntanya en l'economia del Pirineu

A la reunió per presentar el Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya, Damià Calvet va defensar precisament que la candidatura Pirineus-Barcelona és un dels eixos que ha d'ajudar a promoure inversions al territori, per afavorir la reactivació econòmica del Pirineu. El document recorda que "les estacions de muntanya són elements clau per al desenvolupament econòmic, social i mediambiental de les comarques de muntanya, generadores de llocs de treball i oportunitats, de connectivitat i de promoció dels Pirineus i el conjunt del país", i en destaca que aquest sector "genera una dinamització econòmica molt important, al voltant dels 375 milions d’euros l'any”. Per això, Calvet va reivindicar que aquests complexos turístics i esportius “són actius que cal cuidar".

Mostrar formulari de contacte