Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP presenta un recurs per impugnar l'acord entre Endesa i la Torre de Capdella

La CUP presenta un recurs per impugnar l'acord entre Endesa i la Torre de Capdella

Volen que es declari nul·la la indemnització que l'Ajuntament va haver de pagar amb relació al conflicte de les factures. Una part dels veïns es van negar a cedir i reclamen que es compleixi els acords d'explotació de 1927
Un tècnic d'Endesa revisa un comptador a la Torre de Capdella (Foto: ACN)
08/05/2017 12:55

La CUP Vall Fosca ha sol·licitat que és deixi sense cap valor ni efecte l'acord de 12 de gener de 2017 signat entre l'Ajuntament de la Torre de Capdella i la companyia Endesa, de reconeixement de deute per part del consistori. La CUP el considera ''nul de ple dret'' i ''greument'' perjudicial per a l'interès públic.

La formació ha donat a conèixer que el consistori va negociar amb Endesa finançar el deute de les factures de l'enllumenat i dependències municipals, assumint un deute de 26.574 euros i renunciant a futures reclamacions en cas que es demostrés la validesa del Conveni de 1927. La CUP hi ha afegit que ''prèviament a la signatura de l'acord, en data 31.12.2016, l'Ajuntament ja havia pagat a l'empresa la quantitat de 16.193 euros. La formació lamenta que de cap d'aquestes decisions no ha estat mai informada en el ple municipal.

Des de la CUP han afirmat a l'ACN que l'esmentat acord incorre en diferents causes de nul·litat de ple dret de l'article 47 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: manca de competència de l'òrgan municipal que ha signat l'acord, deure d'abstenció de l'alcalde respecte a l'acord, manca de competència i de cobertura legal per negociar la base imposable d'un tribut, renúncia de drets en detriment de l'erari públic i pacte constitutiu d'infracció penal i incompliment del conveni de 1927.

Un cop sigui nul l'acte, la CUP reclama que l'Ajuntament procedeixi a reclamar la devolució dels imports ''indegudament'' abonats a Endesa i, en el seu lloc, és procedeixi a pagar la facturació que correspon i que és la que sempre s'havia abonat d'acord amb la resolució vinculant de la Direcció General de Tributs.

Un total de 22 veïns de la Vall Fosca mantenen encara el pols amb la companyia Endesa pel conflicte de facturació errònia que segons els veïns ve fent la companyia des del 2009. La diputada de la CUP Mireia Boya la va fer arribar al Govern i va presentar una denúncia contra la multinacional davant el director general d'Energia i la directora general de Consum. Boya va demanar que s'obri un expedient sancionador a l'empresa, en relació al procés contra la Vall Fosca, perquè sigui sancionada "per canvi de titularitat no consentida en relació de consum, aplicació d'una tarifa regulada per una comercialitzadora del mercat liberalitzat, incompliment de conveni de 1927 o talls de subministrament sense cobertura legal, entre d'altres".

Hisenda dóna la raó als veïns

A més a més, la setmana passada es va saber que la Direcció General de Tributs del Ministeri d'Hisenda ha dictaminat que Endesa ha de facturar l'IVA del contracte col·lectiu (1927) per la cessió de terrenys comunals a la Vall Fosca. La resposta d'Hisenda a l'Ajuntament de la Torre de Capdella és que la companyia elèctrica va facturar un IVA excessiu als veïns de la Vall Fosca.

El desacord de l'Ajuntament i els veïns en el sistema de facturació va arribar als tribunals i va ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui l'any passat va resoldre a favor d'Endesa en considerar que tributava correctament la taxa. Els afectats van rebutjar pagar les factures i operaris es van presentar a la Vall per tallar la llum. Finalment, es va arribar a un acord per liquidar les factures impagades.

Mostrar formulari de contacte