La CUP presenta una moció de suport al regidor Joan Coma
La formació independentista qualifica la investigació a l'electe de Vic d'"episodi extremadament greu en termes democràtics". La Fiscalia de l'Estat l'acusa d'"incitació a la sedició" per haver donat suport a la Declaració del 9-N
El ple de l'Ajuntament de la Seu debat aquest dilluns una moció del grup municipal de la CUP en què es proposa que la ciutat mostri el seu suport al regidor de Vic Joan Coma, investigat per la Fiscalia de l'Estat espanyol per un presumpte "delicte d'incitació a la sedició".
Joan Coma (Capgirem Vic) va ser denunciat per la justícia espanyola pel fet d'haver donat suport a la Declaració del 9-N, amb la qual el Parlament de Catalunya va expressar el suport a la consulta celebrada ara fa dos anys, el 9 de novembre de 2014, que va comptar amb la participació de 2.344.828 catalans i catalanes i més de 40.000 voluntaris. Segons recorda la CUP, "la resposta de l’Estat espanyol, a través de la Fiscalia General de l’Estat, va ser querellar-se contra el president de la Generalitat Artur Mas, la vicepresidenta i consellera de Governació i Relacions Institucionals Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament Irene Rigau".
Arran d'aquesta querella Joan Coma, "en el desenvolupament de les seves funcions com a càrrec electe", va expressar públicament el seu suport a la Declaració del 9-N, "en seu plenària i com a lliure expressió del mandat polític que té encomanat" i fent ús "no només en la llibertat d’expressió sinó en la legítima defensa de l’autodeterminació dels pobles, dret negat reiteradament per l’Estat Espanyol i les seves institucions".
La CUP considera que "el delicte de sedició que pretén imputar-li la Fiscalia ja és per ell sol una catalogació jurídica d’excepcionalitat, que en cap cas no es pot aplicar a un representant escollit democràticament quan defensa els seu ideari". La formació independentista recorda que aquest és "un delicte que a la resta de països només s’aplica quan hi ha un alçament en armes, però que en el cas de l’Estat Espanyol pot comportar penes de presó".
Per tot plegat, el grup municipal considera el procés penal a Coma com "un episodi extremadament greu en termes polítics i democràtics, ja massa habituals a l’Estat Espanyol", que té "una clara connotació censora que pretén criminalitzar la protesta i legítima manifestació política, tot judicialitzant els responsables polítics que només expressen el que de forma massiva, popular i democràtica fa anys que expressa la majoria social del poble català". La CUP conclou que l'objectiu final d'aquestes accions judicials "és instal·lar la cultura de la por a la societat catalana, per la corretja de transmissió dels seus càrrecs electes".
La moció proposa expressar el suport tant al regidor vigatà com "a tots els càrrecs públics encausats per defensar la declaració del 9N o per actuar en conseqüència amb aquesta declaració"; denunciar "l’escassa qualitat democràtica d’un Estat que fa un ús partidista de les institucions judicials i emet judicis polítics contra representants electes per impulsar processos democràtics". Alhora, es demana "refermar el compromís d’aquest Ajuntament amb el dret democràtic del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur", eviar una carta de protesta demanant al TSJC i al Tribunal Suprem que s'arxivi la causa oberta contra Joan Coma i la resta d’imputats, i penjar la bandera estelada al balcó de l'Ajuntament de la Seu en cas que es produeixi "la detenció de Joan Coma o de qualsevol altre càrrec electe imputat per la defensa de la Declaració del 9N".