Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP proposa la mobilitat de sanitaris per garantir l'avortament quirúrgic en centres públics a tot Catalunya

La CUP proposa la mobilitat de sanitaris per garantir l'avortament quirúrgic en centres públics a tot Catalunya

La formació cupaire considera un "escàndol" i una "vergonya" que la llei encara no estigui desplegada a l'Alt Pirineu i Aran, a Ponent, a la Catalunya Central ni a les Terres de l'Ebre

Representants de la CUP davant dels Serveis Territorials de Salut a Lleida (Foto: ACN)
Representants de la CUP davant dels Serveis Territorials de Salut a Lleida (Foto: ACN)
30/06/2021 14:45

La CUP considera un "escàndol" que no estigui garantit encara el dret a avortar a tot Catalunya. El diputat Pau Juvillà ha manifestat aquest dimecres en roda de premsa que és "una vergonya" que la llei aprovada als 80 i reformada el 2010 no estigui desplegada i que l'avortament quirúrgic en un centre públic no sigui possible a l'Alt Pirineu i Aran, a Ponent, a la Catalunya Central ni a les Terres de l'Ebre.

Tot i que Salut va signar al maig un acord amb la clínica Mi NovAliança de Lleida per poder avortar quirúrgicament, Juvillà critica que per fer-ho les dones del Pirineu hagin de fer 200 quilòmetres. A més, el diputat es mostra crític amb el fet de derivar les pacients a la sanitat privada, que n'obté beneficis, "malgrat que la legislació especifica que el dret a l'avortament ha de ser públic". I hi afegeix: "Si convé, cal moure professionals des d'altres punts del territori, tenint en compte que a l'Arnau de Vilanova tots els ginecòlegs són objectors de consciència".

El diputat també reclama que es desplegui de manera "immediata" la llei per acabar "amb desequilibris territorials greus". És per aquest motiu que ha presentat una proposta de resolució al Parlament que espera que es debati en la pròxima Comissió de Salut.

Dades sobre nous serveis

D'altra banda, la CUP vol saber les dades dels nous serveis que s'ofereixen a la demarcació de Lleida des d'aquest 2021, recordant que Salut va signar el conveni amb la clínica Mi NovAliança fa un mes i mig i va anunciar que es començarien a oferir avortaments quirúrgics abans de l'estiu. "No sabem si ja s'estan fent o quants s'han fet, ni tampoc tenim constància si l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, i l'Hospital de Cerdanya practiquen els farmacològics, tal com es va anunciar que es faria des d'aquest any", subratlla. És per això que aquest dimecres han registrat un document al departament de Salut a Lleida perquè se'ls concretin aquestes dades.

Mostrar formulari de contacte