Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP demana canvis en política d'habitatge davant la previsió que es talli la llum al bloc ocupat de la plaça d'Europa

La CUP demana canvis en política d'habitatge davant la previsió que es talli la llum al bloc ocupat de la plaça d'Europa

El grup municipal urgellenc critica que els ocupes estiguin "sense habitatge on ser reubicats", tot coincidint amb que ja hi ha ordre judicial per aturar-hi el subministrament elèctric
Bloc de pisos ocupat a la plaça d'Europa de la Seu d'Urgell
28/04/2021 18:15

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha reclamat canvis en les polítiques d'habitatge locals, davant l'existència d'una ordre judicial que preveu tallar, de manera "imminent", el subministrament elèctric al bloc de pisos de la plaça d'Europa que està ocupat de manera íntegra des de fa prop de dos anys. La formació cupaire també lamenta que els diversos ocupes estiguin "sense habitatge on ser reubicats, ja que l’Ajuntament no disposa de cap habitatge social".

L'empresa PEUSA va rebre el gener passat la decisió judicial que permet fer aquesta supressió del servei de llum, que s'ha justificat per tal de vetllar per la seguretat de les persones que hi viuen. I és que, en cas que es produeixi un accident que provoqui danys a les persones, la subministradora podria ser considerada com a responsable davant la justícia. Des de la CUP afirmen que "mantenir el bloc sense llum deixaria els seus ocupants en greus condicions d’habitabilitat i de seguretat", alhora que asseguren que "PEUSA ha mostrat la seva preocupació per tallar la llum a aquests 8 habitatges sense que l’Ajuntament ofereixi abans una alternativa habitacional a les afectades". En tot cas, admeten que la companyia "no pot posposar més el tall", atès que en cas contrari es poden exposar a "tenir responsabilitats davant la justícia en cas d’accident". 

Bernat Lavaquiol, regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, ha explicat s'ha reunit amb el director de PEUSA per informar-se sobre aquest imminent tall de llum. De la seva part, la portaveu del grup municipal, Xènia Antona, ha assegurat que a la darrera reunió de portaveus va constatar que "l’Ajuntament no disposa de cap habitatge social on reubicar a les famílies ocupants del bloc" i qualifica de "desesperada" la situació. Antona hi afegeix que "fins i tot s’ha plantejat reubicar els ocupants en habitacions d’hotels o d’habitatges d’ús turístic". 

La CUP considera que "s’ha arribat a una situació d'emergència molt greu" i ho atribueix "en primer lloc, a la inacció de l’Ajuntament al llarg d’aquests dos anys d’ocupació per reubicar aquestes famílies en habitatges socials". I d’altra banda, a "la timidesa del govern municipal en polítiques d’habitatge" i al que qualifiquen de "fracàs en les seves iniciatives per obtenir habitatge social". En aquest sentit, des de l'oposició sostenen que "a dia d’avui encara no s’ha pogut obtenir cap pis a través de la cessió d’ús a l’Ajuntament".

D’altra banda, el comunicat recorda que al darrer ple municipal, el 12 d’abril passat, l’equip de govern va rebutjar una moció, presentada per Compromís, per crear un registre municipal de solars. En el debat d'aquest punt, la CUP va demanar a Junts i ERC "utilitzar totes les eines que permet la Llei d’Habitatge de Catalunya, i d'altres decrets en matèria d’habitatge, per fer front a la manca d’habitatge a la ciutat, tant en règim de mercat com públic per a lloguer social o per a famílies en situació d’emergència".

En canvi, la formació anticapitalista sí que valora positivament haver aconseguir la inclusió d’una partida de 250.000 euros per a la compra d’habitatge social de titularitat pública en els Pressupostos del 2021, que van ser consensuats entre equip de govern i oposició i aprovats per unanimitat. Tot i això, la CUP recorda que ja en aquell moment van considerar aquesta quantitat "insuficient" i que proposaven també "adquirir pisos i rehabilitar-los per posar-los a disposició del parc d'habitatge públic", amb una partida inicial de 500.000 euros i prioritzant el centre històric. Per tot plegat, demanen "canviar les polítiques d’habitatge i augmentar les partides pressupostàries".

Mostrar formulari de contacte